Aktuelno 20

17.04.2024.

12:34

Pao sneg u aprilu, a ja imam letnje gume: Šta da radim?

Snežne padavine nisu toliko neuobičajena pojava tokom aprila, ako živite u višim predelima.

Izvor: B92

Pao sneg u aprilu, a ja imam letnje gume: Šta da radim?
Shutterstock/Petair

Podeli:

Sa prvim prolećnim danima i lepim vremenom, mnogi vozači se odlučuju da stave letnje gume na svoje automobile.

Na takvu odluku utiče i zakonodavac koji je propisao da zimski pneumatici nisu obavezni posle 1. aprila, ali i mediji koji na prelasku iz marta u april revnosno podsećaju vozače na to.

I zaista, sa stanovišta ekonomičnosti i bezbednosti, bolje je na prosečnim prolećnim temperaturama na točkovima imati letnje pneumatike, nego zimske.

Ali šta se dešava ukoliko se vremenska situacija preko noći promeni, temperature naglo padnu i počne da pada sneg?

Ukoliko ste već stavili letnje gume, možete se naći u problemu, naročito ako sneg počne da se zadržava na putu.

Iako prema važećem zakonu na činite prekršaj ukoliko vozite po snegu posle 1. aprila i policija nema pravo da vas kazni, suočavate se sa rizikom da zbog neodgovarajućih pneumatika proklizate i izazovete saobraćajnu nezgodu.

Kako ne biste rizikovali udes, preostaju vam dve opcije - da ne vozite svoj automobil (ako to baš nije neophodno) dok se vremenska situacija ne poboljša ili da ponovo vratite zimske gume na točkove.

Ukoliko baš morate da vozite, druga opcija je i jedina ispravna sa stanovišta bezbednosti, naročito ako živite u brdsko-planinskim predelima gde padavine znaju da budu obilne čak i u aprilu, a sneg može da se zadrži i više dana.

Iako je to dodatno maltretiranje i udarac po džepu, vaša bezbednost i bezbednost vaše porodice nema cenu.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: