Aktuelno 4

16.04.2024.

22:48

Ministarstvo odgovorilo auto-servisima za klime: "Nema razloga da ne radite"

Serviseri klima na motornim vozilima masovno su počeli da sklanjaju klima stanice iz svojih autoservisa, a prestaju i da pružaju uslugu servisiranja klima.

Izvor: Blic

Ministarstvo odgovorilo auto-servisima za klime: "Nema razloga da ne radite"
Shutterstock/Pattaraphon Vinichai

Podeli:

"Sertifikacija za servis klima uređaja obavlja se po istim propisima već osam godina", rekli su na upit Blica u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Povodom informacija koje ističu auto-serviseri, kako je stupila na snagu nova regulativa koja će uticati na sticanje sertifikata za servis auto-klima, kao i da nisu u dovoljnom obimu organizovane obuke za sticanje odgovarajućih sertifikata, Ministarstvo zaštite životne sredine kaže da regulativa koja se odnosi na sticanje sertifikata A (za stacionarne uređaje – npr. klime) i sertifikata B (za pokretne uređaje – npr. klimatizacione sisteme motornih vozila) nije menjana osam godina, od kada su propisi i stupili na snagu.

"Zakon o zaštiti vazduha koji propisuje da je zabranjeno stavljanje u promet na malo supstanci koje oštećuju ozonski omotač i fluorovane gasove sa efektom staklene bašte u primeni je od 2009. godine. Način postupanja sa pomenutim gasovima, kao i uslovi za izdavanje dozvola, definisani su Uredbom koja je stupila na snagu 2014, a 2016. godine i Uredba o sertifikaciji lica koja obavljaju određene delatnosti u vezi sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač i određenim fluorovanim gasovima sa efektom staklene bašte, dokument kojim je omogućeno je sticanje A i B sertifikata", istakli su u Ministarstvu.

Tokom osam godina primene propisa, kako su naveli, organizovane su obuke za sticanje sertifikata u pet gradova, u Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Кragujevcu i Кaću. Ministarstvo objavljuje spisak servisa kojima je izdata dozvola na zvaničnoj internet stranici.

"Budući da tokom osam godina nije bilo nikakvih novina u propisima, kao i da su organizovane obuke za zainteresovane strane, ne postoji nijedan razlog za prepreku u procesu pribavljanja sertifikata", naveli su oni.

Dodaju da je, do danas, obuku i ispit za sertifikat A uspešno je završilo 869 lica, od kojih je njih 426 podnelo zahtev Ministarstvu za dobijanje sertifikata i do sada je sertifikovano njih 392, dok je 34 u proceduri.

Obuku za sticanje sertifikata B uspešno je završilo 511 lica, od čega je 174 podnelo zahtev za dobijanje sertifikata, sertifikovano je njih 114, dok ih je 60 u proceduri.

"U ovom momentu ne postoji preopterećenost raspoloživih kapaciteta za obuku, a time ni potreba za dodatnim centrima. Ukoliko se ispostavi da su raspoloživi kapaciteti nedovoljni, Ministarstvo zaštite životne sredine će preduzeti sve korake kako bi se uspostavili novi centri za obuku", naveli su u resornom ministarstvu.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: