Aktuelno 0

13.04.2024.

8:30

Ako imate ovo dečje sedište, nemojte ga više koristiti

Nemački ADAC je nakon testiranja sedišta izdao upozorenje.

Izvor: Index.hr

Ako imate ovo dečje sedište, nemojte ga više koristiti
Printscreen/ADAC

Podeli:

Crveno upozorenje za roditelje: u aktuelnom testu dečjih sedišta ADAC-a, izdvojena je stolica "Viaggio Twist” u kombinaciji sa "Base Twist" od Peg Perega i nemački automobilski klub je odlučio da upozori na ovo dečje sedište i ranije zvanično objavljivanje testa.

U prvim "crash" testovima rezultat je bio katastrofalan. Tokom frontalnog crash testa sa lutkom od 15 kilograma vezanom suprotno smeru kretanja, potporna stopa se slomila u zglobu na vrhu Isofix baze. Zatim se školjka sedišta odvojila od Isofix baze i poletela napred zajedno sa lutkom.

Zbog toga postoji veliki rizik od povreda deteta u slučaju sudara, navodi ADAC.

Visok rizik od povreda može se pretpostaviti i na testu sudara sa lutkom od 15 kilograma vezanom u pravcu kretanja vozila. Tokom ovog testa, potporna stopa se takođe odvaja od Isofix baze.

Tada su udarne sile pokidale plastično kućište baze i lutka je bačena uvis i napred, odnosno, bukvalno se katapultirala kroz putničku kabinu. Postoji veliki rizik da dete udari u prednje sedište ili krov vozila.

Rizik da dete u slučaju sudara budu bačeno na prednje sedište ili udari u krov vozila je ogroman.

Proizvođač je sada samoinicijativno prestao da prodaje model Viaggio Twist iz predostrožnosti, iako je proizvod uveden na tržište tek u oktobru 2023. godine.

Odobren je za decu visine od 61 do 105 centimetara i uzrasta od oko šest meseci do oko četiri godine. Do sada je u Nemačkoj prodato samo nekoliko primeraka.

Uzorci proizvoda za testiranje ovih dečjih sedišta kupljeni su u Italiji.

ADAC testovi dečjih sedišta imaju strože kriterijume od onih propisanih zakonom i zasnovani su, između ostalog, na standardima EuroNCAP "crash" testa pri brzini vozila od 64 km/h.

ADAC test će saopštiti detaljne rezultate za 24 modela dečjih sedišta 21. maja 2024.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: