Aktuelno 0

13.04.2024.

8:30

Ako imate ovo dečje sedište, nemojte ga više koristiti

Nemački ADAC je nakon testiranja sedišta izdao upozorenje.

Izvor: Index.hr

Ako imate ovo dečje sedište, nemojte ga više koristiti
Printscreen/ADAC

Podeli:

Crveno upozorenje za roditelje: u aktuelnom testu dečjih sedišta ADAC-a, izdvojena je stolica "Viaggio Twist” u kombinaciji sa "Base Twist" od Peg Perega i nemački automobilski klub je odlučio da upozori na ovo dečje sedište i ranije zvanično objavljivanje testa.

U prvim "crash" testovima rezultat je bio katastrofalan. Tokom frontalnog crash testa sa lutkom od 15 kilograma vezanom suprotno smeru kretanja, potporna stopa se slomila u zglobu na vrhu Isofix baze. Zatim se školjka sedišta odvojila od Isofix baze i poletela napred zajedno sa lutkom.

Zbog toga postoji veliki rizik od povreda deteta u slučaju sudara, navodi ADAC.

Visok rizik od povreda može se pretpostaviti i na testu sudara sa lutkom od 15 kilograma vezanom u pravcu kretanja vozila. Tokom ovog testa, potporna stopa se takođe odvaja od Isofix baze.

Tada su udarne sile pokidale plastično kućište baze i lutka je bačena uvis i napred, odnosno, bukvalno se katapultirala kroz putničku kabinu. Postoji veliki rizik da dete udari u prednje sedište ili krov vozila.

Rizik da dete u slučaju sudara budu bačeno na prednje sedište ili udari u krov vozila je ogroman.

Proizvođač je sada samoinicijativno prestao da prodaje model Viaggio Twist iz predostrožnosti, iako je proizvod uveden na tržište tek u oktobru 2023. godine.

Odobren je za decu visine od 61 do 105 centimetara i uzrasta od oko šest meseci do oko četiri godine. Do sada je u Nemačkoj prodato samo nekoliko primeraka.

Uzorci proizvoda za testiranje ovih dečjih sedišta kupljeni su u Italiji.

ADAC testovi dečjih sedišta imaju strože kriterijume od onih propisanih zakonom i zasnovani su, između ostalog, na standardima EuroNCAP "crash" testa pri brzini vozila od 64 km/h.

ADAC test će saopštiti detaljne rezultate za 24 modela dečjih sedišta 21. maja 2024.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: