Aktuelno 5

13.04.2024.

14:00

Bridgestone razvio gumu za vožnju po Mesecu FOTO

Dok čekamo da neko komercijalizuje "bezvazdušne" gume za svakodnevnu vožnju, japanski proizvođač je usredsredio napore na rešenje kojim bi opremio lunarne rovere.

Izvor: Autonet.hr

Bridgestone razvio gumu za vožnju po Mesecu FOTO
Bridgestone

Podeli:

Bezvazdušne automobilske gume su futuristička vizija na kojoj već godinama radi nekoliko proizvođača, ali nijedan od njih još nije predstavio komercijalnu verziju.

Za sada se sve svodi samo na testiranje i unapređenje tehnologije i različitih koncepata i pristupa.

Dok neki od njih ne zažive i postanu dostupne u prodavnicama, japanski Bridgestone je razvio sopstvenu gumu bez vazduha - ali sa ciljem da njome opremi neke buduće lunarne rovere.

Bridgestone

Ovo je druga generacija dizajna točkova za vožnju po površini Meseca, a inspirisan je nogama kamila, koje su evoluirale da hodaju po pesku.

Tako nove lunarne "bezvazdušne" gume imaju mekanu površinu gazećeg sloja, napravljenu od metala ali sa filcanom strukturom, koja ima zadatak da ostvari dobar kontakt sa Mesečevim tlom i omogući dobro prijanjanje i dovoljno trenja.

Bridgestone

Pored toga, površina točka je podeljena na segmente, od kojih svaki ima svoju žbicu. Ovo omogućava bolje amortizovanje pri kretanju po podlozi sa kamenčićima i drugim nepravilnostima na površini Meseca, uz održavanje strukturalnog integriteta cele gume.

Bezvazdušno i napravljeno od specijalnih legura, ovo rešenje je prilagođeno za rad u uslovima vakuuma i jakog svemirskog zračenja, a dizajn je potvrđen brojnim kompjuterskim simulacijama kako bi bio što dugotrajniji.

Razvoj točkova za lunarne rovere deo je strategije "Air Free" kompanije Bridgestone, koja pokriva period od 2024. do 2026. godine, a uključuje razvoj guma bez vazduha za upotrebu na našoj planeti.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: