Aktuelno 11

05.04.2024.

14:50

Šta će biti sa zbirkom "Muzeja automobila": Vlada donela zaključak

Zbirka sadrži stare i retke automobile koji su istorijsko svedočanstvo i imaju poseban značaj za upoznavanje primene naučnih dostignuća.

Izvor: B92

Šta će biti sa zbirkom "Muzeja automobila": Vlada donela zaključak
Shutterstock/Erman Gunes

Podeli:

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak da "Muzej nauke i tehnike", čiji je osnivač Republika Srbija, zaključi sporazum sa "Muzejom automobila – zbirka Bratislava Petkovića" kojim će se obezediti privremeni smeštaj i potrebni uslovi za čuvanje zbirke "Muzeja automobila – zbirka Bratislava Petkovića".

Ovaj muzej je najmlađi u nizu tehničkih muzeja u Srbiji, a u njegovoj zbirci se nalaze stari i retki automobili koji imaju poseban značaj za upoznavanje razvoja i tehničkog napretka automobilizma u Srbiji i u svetu, kao i za istoriju automobnlizma u 20. veku, navodi se u saopštenju.

Zbirka sadrži stare i retke automobile koji su istorijsko svedočanstvo i imaju poseban značaj za upoznavanje primene naučnih dostignuća.

U zbirci je oko stotinu vozila, od kojih je najstariji Marot-Gardon iz 1897. godine, a predmet zaštite su i naprave, uređaji, naučna i stručna literatura, vozačke dozvole, prvi saobraćajni propisi i zakoni, registarske tablice, alati, filmski i fotografski zapisi, umetnička dela i dela primenjene umetnosti koja doprinose izučavanju istorije automobilizma, navodi se u zaključku Vlade Srbije.

Shutterstock/DeStefano

Podsećamo, početkom februara automobili, dokumentacija i ostali eksponati iz "Muzeja automobila" u Beogradu, koji se nalazio u Ulici Majke Jevrosime, izmešteni su iz objekta. U tom prostoru bila je i kolekcija automobila nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića.

Naime, na osnovu Zakona o restituciji, zgrada u Ulici Majke Jevrosime vraćena je vlasnicima i kolekcija muzeja je morala da se u kratkom roku iseli i privremeno skloni na više lokacija po Beogradu. 

Zgrada koju je koristio "Muzej automobila" izgrađena je 1929. godine kao prva javna garaža (Centralna garaža) u gradu, po planovima ruskog arhitekte Valerija Staševskog.

Od 1994. godine proglašena je spomenikom kulture pod nazivom "Moderna garaža".

Kolekcija obuhvata originalne i restaurisane automobile među kojima se ističu: Ford iz 1902, Lancia Lambda iz 1925, Citroën B10 iz 1926, Buick 28-58 Opera coupe iz 1928, Škoda R6 iz 1929, Aero 10 iz 1929, Alvis iz 1930, BMW 327/328 iz 1938, Rover 14…

Muzej poseduje prateću opremu: točkove, trube, fenjere, radio-aparate, alate, vozačke dozvole, postere, trgovačke reklame, registarske tablice, prve saobraćajne propise i zakone, zbirku fotografija, dokumenata starih alata i opreme, kao i biblioteku i videoteku s više hiljada naslova.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Podeli: