Aktuelno 2

09.04.2024.

12:00

Nemci raspoloženiji za kupovinu: Oporavlja se auto-industrija

Raspoloženje u nemačkoj auto-industriji se popravilo u martu, zaključak je danas objavljenog izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Izvor: B92

Nemci raspoloženiji za kupovinu: Oporavlja se auto-industrija
Shutterstock/hydebrink

Podeli:

Indikator koji meri poslovno raspoloženje u auto-industriji Nemačke je u martu porastao sa februarskih minus 9,9 poena na minus 5,8 poena, navodi se na veb stranici IFO.

Izgleda da se nemačka automobilska industrija opravila u odnosu na najniži nivo koji je zabeležen u drugoj polovini 2023. godine i da gleda u budućnost sa više samopouzdanja, ističe stručnjak u IFO Centru za industrijsku organizaciju i nove tehnologije Anita Velfl.

Poslovna očekivanja za narednih šest meseci su znatno manje pesimistična, što pokazuje odgovarajući indikator koji je u martu porastao sa februarskih minus 29,5 poena na minus 18,7 poena.

Izgledi za izvoz su posebno optimistični pošto se očekuje pozitivan razvoj u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, najvažnijim izvoznim tržištima za nemačku automobilsku industriju.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: