Aktuelno 4

04.04.2024.

9:15

Šta kupuju komšije: Tri najpopularnije marke "strujaša" u Hrvatskoj

Prodaja električnih automobila u Hrvatskoj i dalje je na niskom nivou.

Izvor: Večernji list

Šta kupuju komšije: Tri najpopularnije marke "strujaša" u Hrvatskoj
Profimedia

Podeli:

Percepcija javnosti je da se prodaja "strujaša" većinom svodi na razdoblje davanja državnih subvecnija, ali prodajne brojke nisu previše odstupale ni lani, kad su podsticaji izostali, piše Večernji list.

Konkretno, prošle godine podsticaja nije bilo pa je u Hrvatskoj, po podacima Promocije plus, registrovano 1.618, odnosno 2,9% novih električnih automobila.

Ipak, dobar deo električnih automobila registrovanih u prvim mesecima prošle godine zapravo je rezultat prodaje podstaknute državnim subvencijama iz 2022.

Najpopularnija je bila kompanija Tesla, koja je u 2023. godini u Hrvatskoj prodala 429 novih električnih automobila, dok je na drugom mestu VW sa 226 registracija, a treći Renault koji je prodao 163 auta na struju.

Najtraženiji je bio Teslin Model Y koji je prodat u 236 primeraka, a registrovane su i dve Rimčeve Nevere - od toga jedna na privatnu osobu, pa se pretpostavlja da je to automobil Mate Rimca.

Inače, prošle je godine u Hrvatskoj električno vozilo kupila 581 fizička osoba i 1.037 pravnih. Tokom 2022. godine fizički kupci su registrovali 578 električnih vozila, a pravna lica njih 796.

Godinu dana ranije, među kupcima vozila na struju bilo je više fizičkih - 715 građana kupilo je električni automobil, uz 658 primeraka novoregistrovanih na firme.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: