Aktuelno 1

06.04.2024.

18:00

Neoprezni u zemlji lala: Čak 75% vozača i biciklista koristi telefon

Oko 75 odsto vozača i biciklista u Holandiji ponekad koristi telefone tokom vožnje, pokazuju rezultati tamošnjeg instituta za istraživanje bezbednosti na putevima (SWOV)

Izvor: Tanjug

Neoprezni u zemlji lala: Čak 75% vozača i biciklista koristi telefon
Shutterstock/BAZA Production

Podeli:

Ovaj broj je za gotovo 10% veći nego pre šest godina, a rezultati pokazuju da novčane kazne i kampanje podizanja svesti javnosti nemaju nikakav uticaj na stanovnike Holandije da ne koriste pametne telefone dok voze, preneo je NL Tajms.

Istraživanje je pokazalo i da gotovo 20 odsto vozača koristi telefone za onlajn sastanke tokom vožnje. 

Prema istraživanju, jedan od osam biciklista i 11 odsto vozača ponekad igraju igrice dok su na putu, što je gotovo četiri puta više nego pre šest godina, a četvrtina vozača i trećina biciklista fotografišu telefonom tokom vožnje.

SWOV je ocenio da je zabrinjavajuće što je istraživanje pokazalo da vozači mlađi od 24 godine najčešće koriste telefone tokom vožnje zbog toga što se ta starosna grupa već nalazi u većem riziku od nesreće.

Kazna za korišćenje telefona tokom vožnje povećana je poslednjih godina u Holandiji i sada iznosi 420 evra za vozače i 160 evra za bicikliste. 

Policija je prošle godine izrekla gotovo 200.000 kazni za korišćenje telefona u saobraćaju, što je za 10 odsto više nego 2022. godine.

Rezultati ispitivanja pokazuju da oko 40 odsto vozača i biciklista u Holandiji misli da njihova upotreba telefona tokom vožnje nije problematična.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: