Aktuelno 1

01.04.2024.

21:45

Pola veka Golfa GALERIJA

Pre 50 godina Volkswagen je lansirao Golf koji je postao merilo za celu klasu vozila. Prodato je više 37 miliona vozila.

Izvor: Dojče vele

Pola veka Golfa GALERIJA
Volkswagen

Podeli:

Teško da postoji vozač u Nemačkoj koji nije posedovao ili barem vozio, novu ili polovnu legendu nemačkih puteva i ulica: Volkswagenov Golf.

To je najprodavaniji evropski model od pronalaska automobila. Sa proizvodnjom se počelo krajem marta 1974. a prva vozila su bila u prodaji jula te godine, piše Dojče vele.

Od tada je proizvedeno osam generacija Golfa u osam zemalja širom sveta - ukupno više od 37 miliona primeraka - od toga 20 miliona u fabrici u Volfsburgu.

Svakoga dana tokom poslednjih 50 godina, više od 2.000 ljudi širom sveta odlučivalo se za novi Golf.

Za 50. godišnjicu Volkswagen je predstavio specijalnu verziju Golfa 8. generacije, sa plug-in hibridnim pogonima sa čisto električnim dometom znatno većim od 100 km i Chat GPT glasovnom kontrolom.

Te 1974. u fabrici Volkswagena raspoloženje je bilo sumorno: njihov prodajni hit, Buba, još se proizvodio ne samo u Volfsburgu, već i u čitavom nizu fabrika širom sveta, i dalje se prodavao, ali sve manje.

Jer iako je bilo modifikacija, Buba je u osnovi bila vozilo dizajnirano pre Drugog svetskog rata. Ona "vozi, i vozi, i vozi... ", kako je to sugerisano na reklamama.

Ali odavno su na tržištu već postojali konkurentski modeli koji su - da budemo iskren - bili bolji od Bube.

Napred u prtljažniku jedva da je šta moglo da stane, teoretski je mogla da preveze pet putnika - ali samo teoretski, grejanje je bilo problematično, a tokom naftne krize postalo je jasno da Bubin bokser motor, koji je dizajnirao lično Ferdinand Porše, guta poveću količinu benzina.

Golf je nemački, ali malo i italijanski

Što se tiče dizajna, Golf je zapravo "italijanski" - koncept je kreirao studio Đorđeta Đuđara, i mnogo toga je već viđeno u svetu automobila.

Renault 4 je već imao peta vrata i prtljažnik gde je moglo da stane "čudo stvari". A motor je već postojao iz drugih pokušaja Volkswagena da stvori naslednika legende: zapravo je Passat došao i pre Golfa...

Ali u Golfu je sve bilo "kockasto"", praktično i logično, na nemački način, u najboljem smislu te reči.

Iako su se mnogi zagrcnuli kada su prvi put videli novi model, Golf - ili Rabbit (zec) kako su ga zvali za američko tržište, sa cenom od 7.995 nemačkih maraka, osvojio je srca vozača i puteve ne samo u Nemačkoj.

Naravno, Golf nije bio bez mana: teško da ćete naći Golfove prve serije jer ih je većinu pojela rđa, a motor je bio slab - samo 50 ks. Ali brzo su stigle i verzije sa jačim motorima.

Golf se sada proizvodi duže od Bube, imajući u vidu sve njegove verzije. U pripremi je Golf 9, koji će naravno biti električni.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: