Automobili

Sreda, 01.03.2017.

10:36

Ženeva 2017: Luksuzni SUV DS 7 Crossback

Prvi evropski SUV model francuske premijum marke predstavljen na sajmu automobila u Ženevi.

Izvor: B92

Ženeva 2017: Luksuzni SUV DS 7 Crossback
Foto: Newspress.co.uk

DS je kroz najnoviju generaciju svojih automobila kreirao stliski izraz koji polako postaje prepoznatljiv u auto-industriji.

Modele ove marke karakteriše "mrežasta" maska hladnjaka sa velikim amblemom brenda na njenom centralnom delu, obilje sjajnih, hromirani detalja i naravno, specifični, rotirajući DS Active LED Vision farovi.

Ovi farovi se nalaze u neutralnom položaju kada je vozilo van funkcije, a prilikom otključavanja automobila se aktiviraju emitijući nakratko purpurno ambijentalno svetlo, da bi se zatim LED moduli zarotirali za 180 stepeni u aktivnu poziciju za vožnju.

Prednji "svetlosni potpis" modela DS 7 Crossback upotpunjuju dnevna LED svetla u obliku vertikalnih traka u branicima.
Foto: Newspress.co.uk
Dizajneri su želeli da se automobil razlikuje od konkurencije i u unutrašnjosti, što se može videti i po atipičnim ventilacionim otvorima i centralnoj konzoli, ali i po komandnoj tabli na kojoj dominiraju dva velika displeja od 12 inča.

Prvi predstavlja zamenu za klasičnu instrument tablu, dok drugi pripada multimedijalnom sistemu.

Putnička kabina obiluje kvalitetnim materijalima, kao što je Nappa koža na sedištima, koji dodatno doprinose utisku da se nalazite u premijum vozilu.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4,57/1,89/1,62 m (Foto: Newspress.co.uk)
Jedna od specifičnosti modela DS 7 Crossback je i Plug-in hibridni pogonski sistem koji se sastoji od benzinca i dva elektromotora - po jednim na svakoj osovini, čime se postiže efekat pogona na sva 4 točka.

Benzinski agregat proizvodi 200 ks, a svaki od električnih motora isporučuje po 109 ks. Ukupna kombinovana snaga hibridnog sistema je 300 ks, a motor je uparen sa osmobrzinskim automatskim menjačem.
Foto: Newspress.co.uk
Električni deo pogonskog sistema pored elektromotora čini i litijum-jonska baterija kapaciteta 13 kW/h. Vozaču su na raspolaganju tri moda vožnje, a ako se DS 7 Crossback vozi isključivo na struju, može da pređe maksimalno 60-ak km.

Za dopunu baterije na kućnoj utičnici potrebno je 4,5 sati, dok se uz pomoć brzog punjača ovo vreme skraćuje na 2,5 sati.
Foto: Newspress.co.uk
Osim u hibridnoj verziji, DS 7 Crossback će moći da se naruči i sa konvencionalnim benzinskim i dizel pogonskim varijantama. Na raspolaganju će biti tri benzinca (THP 225, THP 180, PureTech 130) i dva dizelaša (BlueHDi 180, BlueHDi 130).

Automobil je opremljen i DS Connected Pilot sistemom auto-pilota koji po potrebi može da odmeni vozača, pre svega na autoputu, pri brzinama između 30 i 180 km/h. Osim funkcije aktivnog tempomata, ovaj uređaj u stanju je i da izvodi korekcije pravca kretanja automobila.

Pored toga, automobil je opremljen i DS Park Pilot sistemom automatskog parkiranja.
Foto: Newspress.co.uk
Među brojnim bezbednosnim sistemima asistencije su DS Night Vision (koji koristi infracirvenu kameru za bolju vidljivost u noćnim uslovima vožnje), DS Driver Attention Monitoring (motri na vozača i upozorava ga ako kod njega primeti znake umora) i DS Active LED Vision (adaptivni farovi koji koriguju širinu i dužinu svetlosnog snopa u zavisnosti od brzine vozila i uslova u saobraćaju).
Foto: Newspress.co.uk
DS će kupcima na početku prodaje ponuditi ograničenu seriju pod oznakom DS Crossback La Première.

Vozila iz ove edicije biće dostupna u dve verzije, sa BlueHDi 180 dizel motorom (180 ks) i sa THP 225 benzincem (225 ks), dok će se snaga na točkove prenositi putem već pomenutog automatika sa 8 brzina.
Foto: PSA
DS Crossback La Première imaće i specijalni paket opreme, a moći će da se naruči u tri ekskluzivne nijanse spoljašnjosti, dok će sedišta bit presvučena Nappa kožom u kontrastnoj boji. Ograničena serija će biti dostupna od 7. marta (datuma svetske premijere) pa do kraja 2017. godine.

DS 7 Crossback će se izrađivati u fabrikama u Francuskoj i u Kini, a cena za sada nije poznata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: