Ponedeljak, 12.05.2008.

13:00

Letnja aromaterapija

Dani su sve topliji i počinje iščekivanje letnjeg provoda, godišnji odmori i putovanja su već na vidiku! Evo nekoliko predloga kako možete iskoristiti blagodeti aromaterapije i sa članovima svoje porodice bezbrižno uživati u letnjim aktivnostima na plaži, u prirodi i u hotelu.

Izvor: Prirodna kozmetika

Izvor: B92

Default images

Sunce

Mnoga biljna ulja imaju prirodnu UV zaštitu i mogu se upotrebiti kao alternativa toksičnim proizvodima sa sintetičkim uv filterom. Biljna ulja ne ometaju apsorpciju vitamina D kroz kožu kao što to čine sintetički proizvodi sa visokim zaštitnim faktorom.

Ulje konoplje - SPF 6
Shea Butter - SPF 6
Ulje makadamije - SPF 6
Susamovo Ulje - SPF 4
Jojoba ulje - SPF 4
Kokosovo ulje - SPF 2

Ako vam koža lako tamni možete za sunčanje koristiti hladno ceđeno susamovo ulje koje ima prirodni zaštitni faktor 4 uz
dodatak eteričnog ulja lavande.

Ako vam koža sporije tamni upotrebite kokosovo ulje obogaćeno beta karotenom. Omogućava lako postizanje lepe bronzane boje lica i tela prilikom sunčanja. Možete ga koristiti i u solarijumu.

Bboravak u prirodi ili na plaži najčešće završi tako da naknadno otkrijete neki deo crvene, bolne i na dodir vruće kože. Na
ta mesta možete naneti čisto eterično ulje lavande koje ublažava bol i sprečava nastanak plikova ili kantarion ulje koje
pomaže u obnavljanju tkiva.
Kada ste dobili lepu boju koju treba očuvati, pripremite sledeću mešavinu: u 30ml baznog biljnog ulja badema dodajte 10
kapi lavande, 5 kapi geranijuma i 3 kapi kamilice. Ova fina mešavina će naglasiti vaš preplanuli ten, i zadržati boju još dugo nakon letovanja.

Jako sunce i morska so mogu vam isušiti kosu, pa je izuzetno važno da je u tim letnjim mesecima pažljivo negujete i održavate zdravom. U 50ml jojobinog ulja dodajte 8 kapi ruže, 4 kapi geranije, 4 kapi sandala i 4 kapi lavande. Mešavinu nanesite na celu kosu i umotajte u peškir. Ostavite da deluje 1-2 sata, pa potom operite kosu.

Takodje, važno je znati da su neka eterična ulja fototoksična, što znači da čine kožu osetljivijom na ultraljubičaste zrake. Takva ulja se ne nanose neposredno pred izlaganje suncu jer mogu dovesti do hiperpigmentacija (fleka) na koži! To su - anđelika, limun, grejp, pomorandža, mandarina i bergamot.

Dosadni insekti

Poput nas i insekti imaju svoje mirisne averzije, eterična ulja - lavanda, kedar, geranijum, čempres, klinčić i eukaliptus držaće ih podalje od vas. Ako ste prilikom boravka u prirodi zaradili osip i svrbež izazvan travom (kopriva,bršljan) ili ubodom komarca i drugih insekata, na to mesto nanesite nerazređeno eterično ulje lavande ili čajevca i za koji trenutak svrab će u potpunosti nestati.

Recept za repelentno ulje za negu kože

100 ml baznog ulja badema
14 kapi lavande
8 kapi matičnjaka
8 kapi geranijuma

Ovako pripremljeno ulje odlično je za odrasle, za zaštitu kože vašeg deteta ova koncentracija je previše agresivna pa se
predložena količina eteričnih ulja umanjuje za pola.

Hoteli

Da biste bili sigurni da je sve dobro dezinfikovano, evo nekoliko saveta:

- za dezinfekciju daske na wc šolji, kvake, rukohvata, umivaonika možete na papirnu maramicu nakapati čisto eterično ulje čajevca pa time prebrisati površine.

- za dezinfekciju dušeka pomešajte nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca i lavande sa vodom i raspršite po dušeku. Pre upotrebe bočicu dobro protresite.

Koliko god putovanje može biti zadovoljstvo, promena dnevnog ritma ipak je stres za organizam. Da bi se opustili i prepustili uživanju u zasluženom odmoru pripremite mešavinu od po 5 kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa i nane u 50 ml mineralne vode, i po potrebi raspršite po sobi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: