Upala sinusa

Upala sinusa ili SINUSITIS predstavlja zapaljenski proces mukozne membrane koja obavija sinusne šupljine. U tom slučaju, sinusne šupljine nisu više prazne i ispunjene vazduhom, već se pune mukoznim sadržajem. Sinusitis može biti akutni i hronični.

Izvor: Ambulanta fizikalne medicine NIKA

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2008.

10:00

Default images

Najčešći razlozi nastanka akutnog sinusitisa je virusna respiratorna infekcija, alergije, iritacija duvanskim dimom, devijacija nosne pregrade, postojanje nosnih polipa, kao i astma, cistična fibroza, bronhiektazija i sistemski pad imuniteta.

Virusne infekcije najčešće vode bakterijskim infekcijama koje su po simptomima lošije po pacijenta jer su bolnije i mogu da povise telesnu temperaturu. Postoje i gljivične infekcije sinusitisa.
Simptomi sinusitisa su:

Neprekidno curenje nosa, osećaj pritiska u glavi, buđenje sa glavoboljom koja ne prestaje tokom dana, čeoni pritisak (pritisak u predelu sinusa), bol u gornjoj vilici i očnim dupljama, loš zadah, povišena telesna temperature (do 39 ˚ C).

U dijagnostici sinusitisa primenjuje se Rentgensko snimanje (Rtg.), kao i kompjuterizuovana tomografija (CT) ili Magnetna rezonanca (MR) sinusnih šupljina. Primenjuje se i metoda nazalne endoskopije. Naravno pre svih ovih metoda obavi se pregled kod specijaliste ORL koji određuje koju će dijagnostičku metodu primeniti.

U terapiji sinusitisa važno je napraviti razliku koji je oblik sinusita i šta je razlog nastanka.

Bakterijski sinusitis se tretira antibioticima (uzima se bris). Alergijski sinusitis se tretira antihistaminicima.

Zajedničko u tretmanu sinusitisa je korišćenje anelgetika kao i raznih kapi i sprejeva za nos sa više ili manje efekta.

Kada konzervativno lečenje ne daje rezultat, primenjuje se hirurška intervencija kako bi se sinusne šupljine očistile i ispraznile. Što ne znači da se opet neće napuniti.
NELEČENI SINUSITIS – MOGUĆE KOMPLIKACIJE

1. Kavernosna sinusna tromboza
2. Absces mozga
3. Meningitis

FIZIKALNA TERAPIJA U TRETMANU SINUSITISA

PRIMENA LASERSKE TERAPIJE U TRETMANU SINUSITISA
Terapija laserom pospešuje metaboličke i regenrativne procese u tkivima. Istovremeno se pospešuje i olakšava apsorpcija intersticajalnih tečnosti. Terapija laserom ima za cilj da izazove vazodilataciju i analgeziju.

Terapija laserom potpomaže proces zaceljenja i smanjenja bola. Terapija laserom deluje na ćelijskom nivou tako što se projektovana koncentrovana i usmerena svetlosna energija apsorbuje u mitohondrijama i ćelijskim membranama koja pospešuje sintezu Adenozin trifosfata (ATP) koji stimuliše sintezu DNA i RNA koji su odgovorni za regeneraciju tkiva i kontrolu bola.

Anelgetski efekat terapije laserom je brzo uočljiv zbog koncentrovanog snopa laserske svetlosti koji ciljano usmeravamo ka bolnim tačkama.

Toplotni efekat terapije laserom u tretmanu sinusitisa predstavlja značajnu komponentu u lečenju zbog omekšavanja mukoznog sadržaja. Zagrejan, pokrenut i omekšan mukozni sadržaj lakše je izbaciti iz sinusnih šupljina.
PRIMENA LEKOVITE GLINE KAO OBLOGE U TRETMANU SINUSITISA

Glina svoju lekovitost duguje strukturi i sastavu.

Strukturu gline čini kristalna rešetka koja joj daje sposobnost da skladišti energiju te da je posle izvesnog vremena oslobodi. Istovremeno, glina zahvaljujući svojoj kristalnoj strukturi, vezije sve do čega dođe u kontakt, posebno vezuje vlagu u količini koja je nekoliko puta veća od sopstvene mase.

Glina deluje na nivou ćelije, prodire u telo putem ćelijske membrane. Čestice gline su manje od veličine mnogih bakterija, tako da je odličan antiseptik.

Glina prilikom aplikacije oslobađa akumuliranu energiju i greje, čime pospešuje cirkulaciju i izaziva vazodilataciju tkiva i vrši anelgeziju.

Pre upotrebe glina se zagreje do temperature od oko 40˚ C. Nanese se obloga koja se aplikuje na sinusne šupline. Preko obloge se stavlja folija i frotir. Aplikacija traje 15 minuta.
INHALACIJA U TRETMANU SINUSITISA

U zavisnosti od vrste sinusitisa (virusni, bakterijski, gljivični i alergijski), u tretmanu se koriste i različiti preparati koji se dodaju fiziološkom rastvoru koji je osnova za inhaliranje, naravno uz preporuku specijaliste ORL.

Aparat za inhalaciju raspršuje lekoviti rastvor, stvara se para koja se inhalira i unosi u respiratorni sistem. Veličina raspršene čestice je 5,4µm. Lekovite čestice prodiru u ćelije putem ćelijske membrane, gde ispoljavaju svoje maksimalno dejstvo.

Kao odličan antiseptik, koristi se etarsko ulje četinara.
PREVENCIJA NASTANKA SINUSITISA

Vodite računa o ličnoj higijeni. Disajni putevi bi trebali da budu prohodni. Ukoliko osetite začepljenje nosa, isperite ga fiziološkim rastvorom, nakon čega ćete upotrebiti i kapi za nos.

INHALACIJA - ukoliko nemate profesionalni inhalator, možete se inhalirati tako što ćete u posudu da sipate vrelu vodu u koju ćete staviti bosiljak ili par kapi etarskog ulja koje možete kupiti u apoteci. Nadnesite glavu nad posudu i prekrijte se peškirom preko glave. Udahnite na nos (zadržite vazduh par sekundi) – izdahnite na nos. Trajanje inhalacije 10-15 minuta.

Izbegavajte duvanski dim, kao i bilo koji alergent.

Zagrevajte sinuse makar jednom dnevno. Možete da upotrebite zagrejeni komad vunene tkanine, ili da napravite od pamučne takanine (gustog tkanja) jastuče veličine 15 cm x 10 cm, koje ćete ispuniti sa morskom soli. Jastuče zagrejte da bude što toplije i par puta dnevno njime zagrejte sinuse.

Kada zahladi, koristite kape i šalove. Unosite dovoljno tečnosti.Konzumirajte što više toplih napitaka (topla supa, čaj..). Blagotvorni su i prijaju.

Izbegavajte ekstremne promene temperature (toplo-hladno). Budite umereni pri upotrebi klima uređaja. Temperaturna razlika (spolja - unutra) bi trebalo da bude do 5 ˚ C.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: