Spineri, nova pomama među školarcima koja brine nastavnike

Školarci ne prestaju da pričaju o njemu, hvale se sve "moćnijim" primercima koje poseduju, a čini se da ni odrasli više nisu imuni na njega. "Fidžet spiner" je nova igračka kojom je mlađi deo Srbije postao opsednut. I dok trgovci koriste priliku za laku zaradu, učitelji se zabrinuto pitaju kada će pomama za ovom zanimacijom prestati.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 25.05.2017.

16:20

Spineri, nova pomama među školarcima koja brine nastavnike
Thinkstock

Rotirajuća naprava napravljena od plastike i metala, popularni spiner, iz dana u dan dobija sve više vlasnika. Opsednuti njenom jednostavnošću i zabavom kojupruža, najmlađi postaju pravi mali umetnici, pa spiner vrte na prstima, nosu, čelu ili se u društvu nadmeću ko, šta i koliko sa njim sve može.

Učenik Filip Dovečer kaže da je njegov spiner najbolji, pošto je manji i teži, a sa njim ume da izvodi razne akrobacije. I ostali đaci OŠ "Andra Savčić" iz Valjeva imaju ovu igračku. Kažu da su najbolji oni spineri koji mogu brzo da se vrte i koji imaju dobru boju.

I dok proizvođači tvrde da je to zanimacija koja oslobađa od stresa i koja može da pomogne hiperaktivnoj deci da ojačaju pažnju, mišljenja javnosti su veoma podeljena.

"Njima to ne treba braniti. Neki su protivnici donošenja igračaka u školu, a oni su, i u prvom razredu donosili te igračke, jer se vrlo teško odvikavaju od toga. Treba se privići na školu, a igračke treba ostaviti kod kuće", kaže Bojana Savatić, učiteljica u OŠ "Andra Savčić".

Ima, međutim, i onih učitelja koji su apsolutni protivnici ove igre na času. Iako je verovatno reč o trendu koji će proći, pitamo se da li spiner zaista može biti rešenje za generacije koje imaju problem sa poremećajem pažnje.

"Proizvođaču je cilj da proda svoju igračku i to će uraditi najbolje tako što će nam izlistati listu pozitivnih efekata koje ta igračka navodno ima na rast i razvoj svakog deteta. Ja mislim da svaka igračka, kao i svaka stvar generalno ima svojih pozitivnih i manje pozitivnih strana. Ono što je meni u ovom kontekstu najvažnije, to je da li je toj igrački mesto u školi, zašto bi dete za vreme časa imalo bilo šta drugo osim školskog pribora", ističe psihološkinja Radmila Vulić Bojović.

I dok roditelji kupuju, deca se zabavljaju, a učitelji negoduju, psiholozi podsećaju da decu moramo da učimo da život nije samo zabava, a da igračke moraju da imaju svoje mesto i ograničenu primenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: