Da li je ovako izgledao Isus? (FOTO)

Forenzičari su na osnovu tri lobanje muškaraca koji su živeli na području Izraela u vreme Isusa Hrista rekonstruisali lik jedne od najznačajnijih ličnosti u istoriji.

Život

Izvor: Independent

Utorak, 15.12.2015.

09:11

Default images
Hristos Pantokrator, mozaik iz Aja Sofije, 13. vek (Foto: Wikimedia Commons)

Deluje sasvim drugačije od likova kakve možemo videti na ikonama i statuama, ali forenzičari smatraju da je ova slika približnija od dosadašnjih predstava, koje prikazuju čoveka bele kože, često i sa zlatnom kosom.

Ričard Niv, nekadašnji profesor Mančester univerziteta, konstruisao je sliku, nakon što je ispitao tri lobanje iz Galileje koristeći tehniku koja se obično upotrebljava u istrazi ubistava.

Forensic Anthropologist Richard Neave, this is what Jesus Christ may have looked like. Using information from skulls found at Israeli archaeological sites, this is his rendition. What do you think?

Posted by Don Schwenneker WTVD on Monday, 14 December 2015
Profesor Niv koristio je kompjuterizovanu tomografiju, kako bi napravio rendgenske režnjeve lobanja i na osnovu toga procenio debljinu kože i položaj mišića u licu.

Takođe je koristio drevne crteže pronađene na arheološkim lokalitetima kako bi odredio boju Hristove kose i njenu dužinu.

Nema pravog odgovora na pitanje o tome kako je izgledao Isus, ali to ne sprečava spekulacije.

Italijanski detektivi su tako prošle godine na osnovu otiska sa Turinskog pokrova dali svoje procene o Hristovom izgledu, koje ni najmanje ne podsećaju na onu koju je dobio Niv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: