Život

Subota, 05.12.2015.

17:45

Naučnici napravili supstancu tvrđu od dijamanta

Dijamanti su donedavno predstavljali najčvršći ikada zabeleženi materijal na zemlji. Međutim, istraživali sa sa Univerziteta u Severnoj Karolini stvorili su "Q-carbon", četvrtu rešetkastu strukturu ugljenika osim grafita, dijamanta i "belog" ugljenika (fulerena).

Izvor: The Times of India

Default images
Foto: Thinkstock

Novi tip materijala dobija se tako što se staklena površina premaže amorfnim ugljenikom (zasebni, neuređeni atomi ugljenika, za razliku od kristalne rešetke dijamanta), a zatim zagreje laserskim snopom na svakih 200 nanosekundi. Materijal se nakon toga hladi u procesu poznatom kao “gašenje”.

Ovo otkriće moglo bi da ima veliku primenu u oblasti medicine i industrije, s obzirom na to da novi materijal ima magnetna svojstva, da svetli pri zagrevanju, i da se ponaša kao provodnik električne energije.

Od njega bi mogli da se proizvode novi tipovi bušilica, prostetički udovi ili svetliji i dugotrajniji ekrani za elektronske uređaje.

Istraživanje je objavljeno u magazinu "Journal of Applied Physics".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: