Poslednja fotografija Nikole Tesle: Zaboravljen i siromašan

Svi se Tesle sećaju kao mladog naučnika s gustom crnom kosom i brkovima. Često je bio i u mislilačkim pozama ili je fotografisan uz neki od svojih izuma. Međutim, poslednja fotografija ga prikazuje u nešto drugačijem svetlu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

18:15

Default images

Tokom života, Tesla je imao veliki broj izuma i patenata, ali smrt je dočekao u velikim dugovima. Ti finansijski problemi su ostavili veliki trag na geniju, a to se može videti i na fotografiji koja je nastala pred kraj njegovog života.

Nikola Tesla preminuo je 7. januara 1943. godine od srčanog udara, odnosno srčane tromboze. Imao je 87 godina.

Nakon njegove smrti kovčezi u kojima se nalaze Teslini papiri, diplome i druge počasti, kao i njegove laboratorijske beleške zapečaćeni su. Neko vreme bili su u vlasništvu Teslinog rođaka i jedinog naslednika Save Kosanovića. On je kasnije svoje nasledstvo poklonio gradu Beogradu zarad osnivanja muzeja Nikole Tesle. Uprkos stotinama izuma, većinom iz elektrotehnike, 112 prijavljenih patenata u SAD i gotovo isto toliko u drugim zemljama, Tesla je preminuo u dugovima.

Tadašnji gradonačelnik Njujorka Fjorelo Lagvardija, u poslednjem oproštaju od velikog naučnika je rekao: “Nikola Tesla je umro. Siromašan. A bio je jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio je veliko, a kako vreme prolazi, biće još veće”.

foto: flickr.com/ironypoisoning

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: