Ultraortodoksni Jevreji protiv iznajmljivanja bicikala

Ultraortodoksni Jevreji usprotivili su se otvaranju servisa za rentiranje bicikala u Jerusalimu, jer bi radio i na jevrejski dan odmora šabat.

Život

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

18:15

Default images

Foto: Andrew Nash / Flickr.com

Oni ističu da je Jerusalim sveti grad i da bi tako njime valjalo upravljati.

Plan o servisu, zapravo bajk - šering sistemu (bike sharing), ima za cilj da se smanji saobraćajna gužva i da podsticaj turizmu u tom gradu, ali ultraorodoksni Jevreji se protive vožnji, bar na šabat.

To je najnoviji nesporazum oko poštovanja šabata, koji počinje u petak sa zalaskom sunca i traje do zalaska sunca u nedelju.

Ultraortodoksni smatraju da na taj dan ne bi trebalo da rade bioskopi, radnje i da se ne igra fudbal, između ostalog.

"Mi to na to gledamo s najvećom ozbiljnošću, uradićemo sve da to sprečimo", najavio je član gradskog saveta Eliezer Rauhberger, ultraortodoksni Jevrejin, u radio intervjuu, govoreći o planovima za vožnju bicikala sedam dana u nedelji, što znači i na šabat.

Takvih nesporazuma ima često u Jerusalimu, u kome su sveta mesta, uz sve zamke modernog života.Sekularni stanovnici žele da žive kao i u svakom velikom gradu i da mogu bar da idu u bioskop u subotu.

Međutim, religiozni Jevreji, koji čine više od 20 procenata od 829.000 stanovnika i imaju veliki politički uticaj, smatraju ga specijalnim mestom, čija se svetost mora sačuvati.

Ultraortodoksni imaju više od trećine mesta u gradskom savetu i deo su vladajuće koalicije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, koja ima većinu od samo jednog poslaničkog mandata, navodi AFP.

Pomenuti plan iznajmljivanja bicikala, poput onog u Parizu, Londonu i Njujorku, ostvario bi se tek na proleće sledeće godine, ali ultraortodoksni već ističu svoje protivljenje.

U Tel Avivu, koji je poznatiji po svojim noćnim klubovima i plažama, nego verskim mestima, ta šema je na snazi od 2011. godine i bicikli se iznajmljuju i na šabat.

Ultraortodoksni strogo poštuju jevrejski zakon, koji zabranjuje rad na dan odmora, uključujući upotrebu električnih aparata i vožnju automobila. Sponzor plana, zamenik gradonačelnika Tamir Nir, najavljuje da ne namerava da odustane i ne očekuje da gradski savet odustane.

"Šabat pripada svima nama i svako od nas bi trebalo da odluči kako želi da u njemu uživa", rekao je Nir.

Početkom avgusta ultraortodoksni demonstranti sukobili su se s policijom tokom protesta protiv otvaranja novog kompleksa bioskopa, koji prikazuju filmove u petak uveče i subotu.Kompleks je otvoren, ali su se tada dragstori našli na udaru kritika ultraortodoksnih.

Grad je 20. avgusta počeo da izdaje naredbe da osam takvih radnjih u centru bude zatvoreno na šabat, zbog čega su vlasnici optužili zvaničnike da su se popustili pod pritiskom utlraortodoksnih.

Te naredbe stupaju na snagu sutra, a vlasnik radnje Supermarket 24, koja je blizu najvećih hotela i turističkih mesta u starom gradu, Palestinac Važdi Halavani, kaže da turisti neće imati gde da kupuju i da će on dosta izgubiti zbog takve mere.

Halavani je izjavio za AFP da je njegova radnja daleko od religioznih ljudi, da nikome ne smeta i da prodaje sve što je potrebno mnogima - pelene, mleko, hleb.

Pet radnji, uključujući i tu, iznajmilo je advokata i podnelo tužbu sudu zbog naredbe o zatvaranju.

Gradski savet međutim tvrdi da naredba nije rezultat pritiska religioznih, već odgovor na presudu Visokog suda, kojom se traži primena postojećeg često ignorisanog zakona, a koji zabranjuje razne vrste poslova na šabat.

Mesta za zabavu i bioskopi, po tom zakonu, mogu biti otvoreni ali ne drugi poslovi i javni transport.

U fokusu se našao i sport i izraelsko fudbalsko udruženje je zapretilo da će otkazati mečeve zbog odluke suda koji zabranjuje utakmice na šabat.

"Ne radi se o objavljivanju rata religiji, već se mora dopustiti da mnogi Izraelci nastave da uživaju u jedinom slobodnom danu", rekao je zvaničnik udruženja Eitan Dotan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: