Pronađen najstariji nakit na svetu

Najnovije naučno istraživanje pokazalo je da su neandertalci još pre 150.000 godina pravili nakit od kandži orla, čak 80.000 godina pre pojave homo sapijensa.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 12.03.2015.

11:25

Default images
Foto: Thinkstock.com

Stručnjaci navode da je ovo otkriće potvrdilo da neandertalci nisu bili toliko primitivna i surova vrsta kao što se danas misli, već tip čoveka sposoban za pažljivo planiranje, koji je imao sposobnost da prepozna simboličnu lepotu ornamenata.

“Homo sapijens nije jedina vrsta kojoj je bliska upotreba simbola. Uprkos višedecenijskim predrasudama i diskriminaciji neandertalaca, mnoga prošlogodišnja istraživanja pokazala su da ovaj tip praistorijskog čoveka nije bio tako primitivan. Što više saznajemo o njima, to smo više svesni njihove sofisticiranosti”, izjavio je Dejvid Frajer, profesor antropologije na Univerzitetu u Kanzasu.

Stručnjaci veruju da su kandže međusobno bile povezane žicom ili koncem, na šta ukazuju uglačane površine nastale usled čestog međusobnog trenja, kao i tragovi fizičke obrade.

Praistorijski nakit pronađen je na lokalitetu u blizini Krapine u Hrvatskoj.

“Ne znamo kako su došli do kandži jer tada u tim krajevima nije bilo mnogo orlova. Hvatanje orla zahtevalo bi mnogo planiranja i domišljatosti. Ovo je zaista fascinantno otkriće”, zaključio je Frajer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: