Lete u svemir: Amerikanac, Nemac i Ruskinja…

Ruska kosmonautkinja Jelena Serova je stigla na orbitalnu stanicu ISS. Serova je ukupno četvrta Ruskinja u svemiru i jedna od trenutno šestoro članova posade ove stanice. Put do ISS-a je trajao samo šest sati.

Život

Izvor: Izvor: Saša Bojiæ / dw.de

Nedelja, 28.09.2014.

09:36

Default images

Tročlana ekipa, ili „ekspedicija“, kako to zove američka svemirska agencija NASA, čini 42. ISS-misiju. Ona će nešto više od mesec dana raditi zajedno sa 41. misijom koja je u orbiti još od 28. maja. Sada je na svemirskoj stanici ukupno šestoro kosmonauta.

Već gotovo četiri meseca tamo su Maksim Surajev (komandant/Rusija), Gregori Vajzmen (inženjer/SAD) i Aleksander Gerst (inženjer/ Nemačka), a upravo su im se pridružili inženjeri Beri Vilmor (SAD), Aleksander Samokutjajev (Rusija) i – inženjerka Jelena Serova, prenosi Dojče vele.

Ona je četvrta Ruskinja u svemiru; prva žena u svemiru je bila Valentina Terješkova 1963. Gotovo 20 godina kasnije, 1982, u orbiti je bila Svetlana Savickaja, a 1997. je Jelena Kondakova ostala u svemiru 178 dana.

Jelena Serova ima 38 godina; 2001. je završila studije na Moskovskom državnom vazduhoplovnom institutu, a dve godine kasnije i studije ekonomije na Univerzitetu za razvoj instrumenata i računara, takođe u Moskvi. Pre nego što je dobila mesto u svemirskom programu, radila je kao tehničarka u svemirskom koncernu Energija kao i u ruskom Centru za kontrolu svemirskih misija u Koroljovu. Godine 2006. primljena je u grupu za trening kosmonauta RKKE-16 i potom završila osnovni trening koji je trajao od februara 2007. do juna 2009. godine, 2011. je nominovana za članicu ekipe Sojuza TMA-14M i 42. ISS-misije.

„Amazonke“… žele decu

Beta/AP
Pedeset tri godine posle legendarnog leta prvog čoveka u svemiru – Jurija Gagarina, svemirski letovi su u Rusiji gotovo isključivo stvar muškaraca. Vitalij Davidov iz ruskog svemirskog centra Roskosmos, rekao je da za Ruskinje koje bi želele da postanu kosmonautkinje „nema dovoljno uzora“. Posle Gagarinovog leta, u svemiru je boravilo više od 100 ruskih kosmonauta, ali pre Jelene Serova samo tri žene. SAD su od 1983. do danas u svemir poslale ukupno 45 žena.

I dok su za samog Gagarina kosmonautkinje bile „svemirske amazonke“, Sergej Voronkov, ruski stručnjak za astronautiku, kaže da je za žene nepovoljno to što svemirska obuka traje osam godina i to najčešće u periodu kada one žele da zasnuju porodice i dobiju decu…

Do sada je na svemirskoj stanici ISS bilo ukupno 211 ljudi; među njima je 89 osoba koje su tamo bile dva ili više puta, kao i sedmoro svemirskih turista – svaki od njih je sedmodnevni „paket-aranžman“ na ISS-u kao i odlazak i povratak Sojuzom platio po 20 miliona dolara, a jedan od njih (Čarls Simonji) je to učinio već dva puta.

Najduža ekspedicija je bila ISS-14: trajala je 215 dana i 8 sati. Za stanicu ISS su stalno prikačena dva Sojuza za slučaj hitne evakuacije na Zemlju. Treći Sojuz služi za prevoz kosmonauta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: