Prve fotografije "ulovljene" zvezde repatice

Sonda Rosetta konačno je uspostavila kontakt s kometom 67/P Čurjumov-Gerasimenko, a poslala je i prve fotografije.

Život

Izvor: techtimes.com

Nedelja, 10.08.2014.

21:47

Default images

Rosetta je lansirana ka kometi 2. marta 2004. a 4. avgusta ove godine približila se kometi na isto rastojanje, kao što je ono između Zemlje i Međunarodne svemirske stanice.

Sa te udaljenosti, napravljene su veoma detaljne, prve fotografije komete.

Glavna letelica trenutno kruži na udaljenosti od oko 96 kilometara od površine komete, a postepeno će se spuštati na manje od 10 km i pritom beležiti sve detalje o Čurjumov-Gerasimenku. U prilogu možete pogledati vizuelizaciju kruženja sonde oko komete, koju je NASA predstavila početkom godine. Međutim, pravo uzbuđenje nastaće kada se na površinu komete spusti i mali robot Philae, sa bušilicom koja će skupljati uzorke komete. Takođe, naučnici će moći da zavire u njenu unutrašnjost, kada orbiter bude bio na suprotnoj strani od mesta spuštanja robota. Naime, on će slati radio talase kroz srce komete, a Philae će ih reflektovati nazad, baš kao što CT skener čini sa ljudskim telom.
Beta / AP Photo/ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team
Zahvaljujući tome, naučnici će moći da otkriju da li je kometa sačinjena iz jednog ili više malih delova.

To je samo delić svega onoga što će biti otkriveno ovom misijom.
Beta / AP Photo/ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team
Inače, komete se obično smatraju “prljavim grudvama leda”, što velikim delom i jesu – čini ih led, smrznuti ugljen dioksid (suvi led), amonijak i prašina.

Svi ti materijali se zagrevaju kako se kometa približava Suncu, pa ona za sobom može ostavljati jedan ili više “repova”, koji joj daje karakterističan izgled.
Beta / AP Photo/ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team
Rosetta trenutno ispituje kometu uz pomoć ultraljubičastog spektrografa pod nazivom ALICE. Ovaj uređaj trebalo bi da otkrije temperaturu na kojoj se kometa formirala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: