Ovako izgleda „četvrtasta“ rupa u svemiru

Na Suncu ove nedelje postoji velika „četvrtasta“ rupa sudeći po fotografijama koje je napravila Nasina laboratorija „Solar dajnamiks".

Život

Izvor: Space.com

Utorak, 13.05.2014.

14:54

Default images

Tamna rupa na spoljnoj atmosferi Sunca je fenomen poznat kao „čeona rupa“. U pitanju je razmak između magnetskih polja kroz koje izlazi solarni vetar.

U rupi, koja izgleda mračno zato što postoji manje materijala koji emituje ultraljubičasto svetlo, moguće je videti svetle okvire, gde vrela plazma ocrtava male deliće solarnog magnetnog polja na površini.

Međutim, zašto je „četvrtasta“?

Za ovaj neobičan oblik ne postoji određeni razlog, objašnjava Mika Makinon sa sajta Io9.

“Rupe mogu biti raznih oblika i veličina. S obzirom na raznovrsnost oblika i veličina, ove 'čeone rupe' su poput svemirskih oblaka koje možemo da posmatramo i uviđamo skrivene oblike u apstraktnim šemama”, dodaje Mika.

Ove rupe mogu uticati na Zemljino magnetno polje ukoliko se nalaze na pravom mestu, ali NASA tvrdi da je ova isuviše južno da bi moglo da utiče na našu planetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: