I kabinet Angele Merkel spreman za post

Nemci i njihovi političari se tradicionalno u vreme Uskršnjeg posta, odriču onoga što im predstavlja zadovoljstvo, pre svega, slatkiša, alkohola, mesa, cigareta ili kafe, a u poštovanju hrišćanske vere i običaja prednjače konzervativni Bavarci, pokazuju ankete.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 09.03.2014.

16:42

Default images

Oko 56 odsto Bavaraca posti u vreme četrdesetodnevnog Uskršnjeg posta, dok je taj broj u takozvanim novim nemačkim pokrajinama sa teritorije bivšeg DDR znatno niži i, svega 42 odsto istočnih Nemaca posti od čiste srede do Uskrsa.

Hrišćanski običaji su deo preduskršnje atmosfere i u kabinetu Angele Merkel, a ministar rada Andrea Nales (43), socijaldemokrata po političkom uverenju i katolik po religioznom opredeljenju, kaže da posti i ove, kao što je to činila i prethodnih godina.

"I ove, kao i prethodnih godina, ne uzimam alkohol od čiste srede do Uskrsa", rekla je tabliodu "Bild", Nalesova ne "odajući", međutim, šta će biti sa slatkišima, mesom i drugim zadovoljstvima i gurmanskim izazovima.
Foto: Beta/AP
Peter Tauber (39), generalni sekretar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel kaže da on obožava slatkiše, ali da će se u ovo vreme Uskršnjeg posta odreći tog zadovoljstva.

"Ja volim slatkiše i zato tokom posta neću piti koka-kolu, niti jesti čokolade i bombone 'Gumiberhen'", rekao je Tauber.

Malu Drejer (53), šefica vlade pokrajine Rajnland-Pfalc (SPD) odustaje od mesa i kobasica, piše "Bild", a mediji podsećaju na neprijatnu situaciju u kojoj se ova poliltičarka nedavno našla kada je poslala jedno pismo Merkelovoj i time vladu u Majncu dovela u neprijatnu situaciju da objašnjava gramatičke greške, nepravilno napisane reči, prideve bez nastavka, "gutanje" slova, pogrešnu konjugaciju glagola i dilemu gde staviti zarez.

I šef vlade Saksonije Anhalt Rajner Hazelof (60) iz CDU kaže da će postiti, odnosno, odreći se uživanja do Uskrsa.

"Sa svojom suprugom rado uveče popijem čašu vina. To sada ne radim", rekao je Hazelhof, dok je Julija Klekner (CDU), očito, puno disciplinovanija za vreme Uskršnjeg posta od nekih svojih kolega demohrišćana.
Foto: Beta/AP
"Godinama se za vreme Uskršnjeg posta odričem onoga što mi čini zadovoljstvo. U odricanju od toga čovek onda bolje otkriva vrednosti onoga što se u našem blagostanju podrazumeva", rekla je Klekner, zgodna vinogradareva kći i nekadašnja "kraljica vina" za koju se pričalo da bi možda mogla da bude "nova Merkelova".

Klekner, za koju se kaže da je temperamentna i da važi za nosioca nade demohrišćana, govoreći o ovom vremenu očekivanja velikog hrišćanskog praznika, ističe da se ona posle posta, tim više raduje kada na Uskrs, posle bogosluženja, sa svojim najmilijim može da otvori flašu vina.

Ovo vreme posta je u Nemačkoj tradicionalno vreme odricanja i, dok se nekada post podrazumevao kao vreme u kome se nije jela suva i masna hrana, sada se na prvom mestu, kako je pokazala jedna anketa DAK-Zdravlje, našlo odricanje od alkohola.

Oko 69 odsto Nemaca u vreme posta neće piti alkohol, 63 odsto se odriče slatkiša i 47 odsto mesa, zatim sa 43 odsto sledi prestanak pušenja, a ima i onih koji neće gledati TV, niti koristiti mobilni telefon, kompjuter i druga tehnička dostignuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: