Da li je ovo Zemljin blizanac?

Naučnici su otkrili planetu istih dimenzija poput Zemlje kako orbitira oko zvezde slične našem Suncu. Ovo je prvi put da je planeta ove veličine otkrivena u drugom solarnom sistemu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2011.

12:32

Default images

Iako planeta nazvana Kepler-20f možda sadrži izuzetno vlažnu atmosferu, njena površina, po mišljenju naučnika, mogla bi ipak biti previše topla za postojanje bilo kakvog života.

Druga planeta, Kepler-20e, koja se nalazi u istom solarnom sistemu, neznanto je manja od Zemlje, ali je njena površina znatno toplija od one na planeti Kepler-20f. Obe planete okreću se oko matične zvezde u periodima od devet i šest dana.

„Ovo je prvi put da je čovečanstvo uspelo da otkrije objekat sličan Zemlji u ovoliko blizini zvezde, tako da postoji velika mogućnost da ćemo ih otkriti još“, izjavio je dr Fransoa Fresin, jedan od astronoma iz centra za astrofiziku u Kembridžu.

Naučnici su nedavno otkrili planetu nazvanu Kepler-22b, međutim ona je 2.4 puta veća od Zemlje i istraživači smatraju da njena površina nije pogodna za život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

22 h

Podeli: