RestArt konkurs: urbani mobilijar

Studentska grupa RestArt iz Novog Sada organizovala je međunarodni studentski konkurs “Maketime” na temu urbanog mobilijara koji je otvoren za sve studente osnovnih, Bachelor i Master studija arhitekture iz Srbije i inostranstva do 1. marta 2010. godine.

Život

Izvor: B92

Petak, 15.01.2010.

18:39

Default images

Urbani mobilijar predstavlja važno obeležje svakog grada. Klupe, korpe, kiosci, oglasni panoi, autobuska stajališta, rasveta često predstavljaju simbole nekog kraja ili čitavog grada.

Promene u životnoj sredini posledica su uticaja i protoka vremena. Životni prostor neodvojiv je od arhitekture, gde su arhitektura i vreme u stalnoj sprezi. Zato ovaj konkurs poziva studente arhitekture da na nov i drugačiji način razmisle o fenomenu i značenju vremena, koje će koristiti za dizajniranje konkretnog i upečatljivog rešenja – urbanog mobilijara.

Na konkursu mogu učestvovati svi student osnovnih, Bachelor i Master studija arhitekture iz Srbije i inostranstva. Na konkursu je moguće učestvovati pojedinačno ili u okviru tima. Učesnici konkursa mogu da budu i studenti drugih Fakulteta i u tom slučaju neophodno je da makar jedan student bude student arhitekture.

Broj učesnika u timu je ograničen na tri člana. Izazov zadataka jeste da se putem originalnog koncepta dođe do finalnog proizvoda. Ovim se želi postići doslednost u procesu dizajniranja. Pri tom, potrebno je imati u vidu da je savremeni dizajn neodvojiv od zaštite životne sredine koju je moguće ostvariti i kroz proces dizajniranja i projektovanja. Tako, urbani mobilijar treba osmisliti na način koji će ujedno doprineti očuvanju životne sredine.

U okviru radionice biće organizovan seminar sa odabranim temama. Učesnici radionice su svi autori odabranih rešenja, članovi grupe RestArt , i predavači i stručnjaci iz oblasti arhitekture i urbanizma. Nakon četiri dana izrade, završeni urbani mobilijari se postavljaju na otvorenom parku Manual muzeja zaboravljenih umetnosti M.F.A.M. u Novom Sadu, kada se biraju i nagrađuju najbolje izvedena i osmišljena rešenja. Konkursni rad je moguće predati na srpskom ili engleskom jeziku.

U prvom odabiru od strane stručnog žirija najmanje pet najboljih radova će biti odabrano za izvođenje. Nakon završetka radionice, biće organizovana prezentacija u okviru otvorenog parka Manual muzeja zaboravljenih umetnosti M.F.A.M. Ukupan fond nagrade iznosiće 1000 evra. Žiri zadržava pravo da u skladu sa odlukom, raspodeli novčani iznos na jednu, odnosno jednu ili više nagrada.

Autori svih odabranih predloga dobiće katalog/prateću publikaciju vezano za projekat studentske grupe RestArt – MAKETIME.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: