Život

Petak, 21.11.2008.

15:33

Oproštaj svetskih medija od Juga

Prestanak proizvodnje našeg Juga, koji je u kragujevačkoj fabrici automobila "Zastava" obeležen i suzama radnika, registrovali su i neki od uglednih svetskih medija, poput "Njujork tajmsa", nemačkog radija "Dojče vele" i britanske televizije “BBC”.

Izvor: B92

Default images

Američki dnevnik je priču o vožnji Juga u istoriju začinio podsećanjem na duhovitosti koje su pratile plasman kragujevačkog "mališana" na tržište SAD, 1985. godine.

Zabeležena je i, pomalo podrugljiva, pitalica: kako naterati "juga" da vozi brzo, i dat odgovor, nastao među Amerikancima, - "gurnuti ga s litice".

"Njujork tajms" je podsetio i da se Jugo u SAD prodavao za 3.990 dolara, da je bio "najjevtinije vozilo" u najbogatijoj zemlji sveta i da su ga Amerikanci voleli - "zbog cene".

Uz naznaku da to, ipak, nije bio auto za "američku vožnju", njujorški dnevnik je, u oproštajnom tekstu posvećenom Jugu, naveo i da je njegova prodaja u SAD prestala 1992. godine.

Nije navedeno, ali se zna, da je "Zastava" na tržište SAD izvezla oko 140.000 "jugića", kako smo mu mi u Srbiji tepali.

Bonski "Dojče vele" je Jugo predstavio kao simbol jednog vremena, u kojem je "bilo bitno napraviti jevtin, narodni auto".

Rečeno je i da je dostigao holivuske visine, jer je korišćen u snimanjima filmova u centru svetske filmske industrije - Holivudu, ali kao automobil koji se često kvari i raspada.

Iako podseća da Jugo nije bio po volji Amerikanaca, "Dojče vele" je istakao da je to "Zastavino" čedo imalo svoje fanove u Grčkoj, Hrvstskoj, BiH, Poljskoj, ali i Engleskoj.

Reporter radija je naveo i mogućnost da se tehnologija za proizvodnju Juga prenese u Kongo i da taj mali auto nastavi da živi.

Ni “BBC”, poput "Njujork tajmsa" nije odeleo pošalicama na račun Juga, ali je podsetio da su se gasile i neke druge marke kola, ne samo u Srbiji.

"To je donedavno bio najjevtiniji automobil na svetu i koštao je oko 4.000 evra. Na kraju, Jugo, nije mogao da izdrži konkurenciju modernih automobila", stoji u objašnjenju.

“BBC” je takođe dodao da je Jugo bio "ponos socijalističke države i prodavao se u više od 70 zemalja".

Rečeno je i da je fabrika koja je pravila ta mala kola "bila bombardovana" 90-tih godina i da se nikada nije oporavila od višegodišnje međunarodne izolacije Srbije.

Ističući emotivnu vezanost Srba za svoj auto, “BBC” je naveo da ga je imao svaki treći stanovnik ove zemlje, uključujući i aktuelnog vicepremijera Božidara Đelića.

Jovo Vuković, Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: