Zmijonoša je "neopevana glupost"

Jedan od naših najuglednijih astrologa, Nikola Stojanović, dao je svoj komentar na vest o navodnom otkriću 13. zodijačkog znaka Zmijonoše.

Život

Izvor: B92

Subota, 15.01.2011.

23:12

Default images

Prava astrološka revolucija nastala je 14. januara, kada su svetske agencije prenele vest o postojanju novog, 13. znaka horoskopa - Zmijonoše - smeštenog između Škorpije i Strelca o čemu je javnost obavestilo Planetarijumsko udruženje u Minesoti.

Navodno - zbog gravitacije Meseca, Zemljina osa se pomerila i došlo je do, kako kažu, raskoraka u položaju zvezda, pa se svaki znak pomerio za oko mesec dana unazad. Ispostavilo se da ništa više nije kao što je bilo.

U pokušaju da "smiri strasti" naš renomirani astrolog Nikola Stojanović napisao je na svom blogu sledeće: "Već se duže vreme provlači priča o 'velikom otkriću', o 13. astrološkom znaku - Zmijonoši. Moj komentar, koji se naravno bazira na astrološkom znanju, proučavanu i velikoj praksi u kojoj je lako proveriti sve u vezi sa funkcionisanjem planetarnih uticaja u astrologiji jeste da je to neopevana glupost.

Da u astrologiji funkcioniše samo 12 poznatih znakova lako je proveriti tranzitima planeta kroz znake zodijaka. Dovoljno je da primetite šta se dešava kada bilo koja planeta uđe u sam znak, kada je na nultom stepenu, i videćete da se u svetu, našem ličnom i globalno, stvari odvijaju u simbolici nultog stepena znaka u kome se odvija tranzit planete...

Takođe, moja teorija o stepenima zodijaka potvrđuje da postoji samo 12. odavno poznatih znakova zodijaka..."

Sa ovim se slažu i Stojanovićeve kolege iz sveta. Jedan od najpoznatijih britanskih astrologa, Rasel Grant, izjavio je za BBC: "O tome se priča već dosta dugo. Mi već znamo za promene u rotaciji oko Zemljine ose, ali astrologija kojom se ja bavim i koja se koristi na Zapadu, oslanja se na tropski zodijak, a to je fiksni sistem, koji se nikada ne menja. S druge strane, manje poznata vedska astrologija koristi zvezdani zodijak koji se menja i pomera sa rotacijom Zemlje."

Grant dodaje da su navodne promene u horoskopu posledica starog sukoba između astronoma i astrologa: "Tužan sam zbog toga što je ova priča odavno poznata a neki astronomi, naročito u Minesoti, i dalje ne shvataju šta je tačno astrologija. Kada bi znali šta je astrologija i kada bi znali njene osnove - i to da astrologija koristi fiksni, tropski zodijak, onda im se ne bi dešavalo da tako naivno upadnu u zamku."

Izgleda da je, ipak, reč o "čudu za tri dana" i da će horoskopski znaci do daljnjeg ostati nepromenjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: