I gej sveštenici mogu obavljati službu

Evangelistička luteranska crkva u Americi pozvala svoje vernike da nađu način i podrže članove crkve koji žive u trajnoj, monogamnoj, jednopolnoj zajednici iako sklapanje istopolnih brakova još nije zvanično odobreno.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2009.

13:36

Default images

Najveća američka luteranska crkva nedavno je dozvolila homoseksualcima i lezbejkama koji žive u ozbiljnoj zajednici da obavljaju službu, čime je prekunuta dosadašnja praksa da crkvene dužnosti mogu da obavljaju samo oni koji žive u celibatu.

Evangelistička luteranska crkva u Americi takođe je pozvala svoje vernike da nađu način i podrže, odnosno priznaju članove crkve koji žive u trajnoj, monogamnoj, jednopolnoj zajednici, ali nije zvanično odobrila sklapanje istopolnih brakova, niti bilo kakve crkvene ceremonije tom prilikom.

Pa ipak, stanovište ove crkve koja ima 4,6 miliona članova je najliberalnije od svih američkih crkava kada je reč o odnosu prema seksualnoj orjentaciji, koja danas predstavlja jedano od najvažnijih pitanja na osnovu kojeg je Amerika poprilično podeljena.

"Reč je o ljudima koji su u trajnoj istopolnoj zajednici", izjavio je za Rojters portparol evangelističke luteranske crkve Džon Bruks posle trodnevnog kongresa u Mineapolisu.

U rezoluciji, koja je usvojena sa 559 glasova za i 441 glasom protiv, istaknuto je da je crkva posvećena nalaženju načina da omogući ljudima koji su u trajnoj, dugogodišnjoj, monogamnoj, istopolnoj zajednici da u crkvi obavaju službu.

Ranije homosksualci i lezbejke nisu mogli da služe u crkvi ukoliko nisu živeli u celibatu.

Crkvi tek predstoji da usvoji proceduralne izmene kako bi rezolucija stupila na snagu, te se Bruks nada da će crkva sprovoditi novu politiku od 2010. godine.

Odluka evangelističke luteranske crkve usledila je posle istovetne odluke američke episkopalne crkve donete prošlog meseca.

Episkopalna crkva, koja je ogranak anglikanske crkve, takođe je započela proces blagosiljanja istopolnih zajednica.

Debata o pitanjima poput istopolnih brakova, usvajaja dece u istopolnoj zajednici, statusa homoseksualaca u vojsci vodi se godinama širom Amerike.

Gej brakovi su dozvoljeni u šest američkih država - u pet država regiona Nju Ingland: Masačusets, Konektikat, Vermont, Nju Hempšir i Mejn i izvan tog regiona samo u američkoj državi Ajova.

Kalifornija je tokom šest meseci prošle godine dozvoljavala sklapanje brakova među partnerima istog pola, da bi se građani potom izjasnili za ukidanje tog prava. Sada je i u Mejnu pokrenuta inicijativa da se sklapanje istopolnih brakova zabrani.

Prema podacima Pju foruma o religiji i životu, jedino Ujedinjena crkva Hrista zvanično priznaje gej brakove.

Uprkos tome što sve veći broj istraživanja javnog mnjenja pokazuje da gej populaciju sve više prihvataju u Americi, mnoge evangelističke protestantske crkve i mormonska crkva smatraju da je homoseksulani odnos grešan i da ga Biblija ne odobrava.

I. R., Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: