U Srbiji nema meksičkog gripa

U Srbiji nije zvanično registrovan nijedan slučaj oboljenja od novog virusa gripa A (H1N1), poznatijeg kao meksički virus, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" koji zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Posebnom radnom grupom neprekidno prati epidemiološku situaciju u zemlji.

Život

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2009.

15:25

Default images

U zajedničkom saopštenju Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut" poručeno je da putnici u međunarodnom saobraćaju koji se vraćaju iz zemalja u kojima se grip pojavio, ili su bili u kontaktu sa osobama koje su na bilo koji način bile izložene infekciji, treba da aktivno prate svoje zdravstveno stanje.

Ukoliko se unutar 7 dana od povratka javi povišena temperatura iznad 38 C, praćena tegobama organa za disanje, neophodno je da se jave telefonom nadležnom Institutu ili Zavodu za javno zdravlje na teritoriji svog prebivališta gde će dobiti sva potrebna uputstva, dodaje se u saopštenju.

Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), do sada je 21 zemlja zvanično prijavila 1.124 slučaja obolevanja od novog gripa, od kojih je u Americi registrovano 286 laboratorijski potvrđenih slučajeva, sa jednim smrtnim ishodom, dok je Meksiko prijavio 590 laboratorijski potvrđenih slučajeva sa 25 smrtnih ishoda, navodi se u saopštenju "Batuta".

Za sada je bez smrtnih ishoda u Kanadi zabeleženo 140 oboljenja, u Španiji 54, Engleskoj 18, Nemačkoj osam, na Novom Zelandu šest, u Francuskoj i Izraelu po četiri, Italiji i El Salvadoru po dva slučaja, dok je po jedan slučaj oboljenja zabeležen u Austriji, Hong Kongu, Kosta Riki, Kolumbiji, Danskoj, Irskoj , Hollandiji, Republici Koreji, Švajcarskoj i Portugalu.

Države u kojima se infekcija pojavila u saradnji sa SZO preduzimaju sveobuhvatne mere kontrole i suzbijanja bolesti u skladu sa fazom 5 u akcionom planu, pre i tokom pandemije gripa, kao što su ispitivanje svih sumnjivih slučajeva obolenja, izolacija i lečenje obolelih, virusološka i epidemiološka istraživanja, kao i ispitivanje puteva prenošenja, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: