Život

Ponedeljak, 05.03.2007.

12:04

Australija zabranjuje mršave modele

Organizatori Nedelje mode u Australiji uvešće nove standarde vezane za dozvoljenu težinu manekenki.

Izvor: B92

Default images

Odluka je došla nakon apela doktorskih asocijacija da izuzetno mršavi modeli na pisti izazivaju razne poremećaje u ishrani kod mladih devojaka koje te revije posmatraju.

Direktor Nedelje mode, Sajmon Lok, izjavio je da je modna industrija rešila da ovom pitanju priđe sa najvećom odgovornošću.

„Ne želimo da vidimo da mlade devojke sebi narušavaju zdravlje, a samim tim i život, na bilo koji način“, izjavio je Lok.

Novi standardi koji će stupiti na snagu u Australiji biće veoma slični već postojećim odrednicama koje postoje u Španiji i Italiji.

Odluka organizatora Nedelje mode podudara se sa pozivom medicinske asocijacije Australije federalnoj vladi da uvede indeks zdrave mase tela za sve modele.

Indeks zdrave mase tela određuje optimalnu težinu osobe u skladu sa njenom visinom.

Debata oko preterano mršavih modela i fizičkog izgleda ponovo je postala aktuelna prošle godine pošto su organizatori nedelje mode u Madridu zabranili učestvovanje modelima čiji je indeks zdrave mase tela ispod 18.

Prateći skalu indeksa, sve osobe čiji je indeks manji od 18,5 smatraju se neuhranjenim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: