Formula ljubavi

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.03.2006.

15:08

Default images

Italijanski biohemičari objavili su izveštaj o "formuli ljubavi", odnosno supstanci koja nas čini zaljubljenima. Reč je o neurotrofnoj belančevini koja u organizmu provocira stanje rane zaljubljenosti i vatrene strasti. Naučnici smatraju da ovo otkriće može da se upotrebi i za pravljenje ljubavnog napitka, kao i za lek od ljubavi.

Biohemijska strana ljubavi je slabo istražena i naučnici nemaju precizna saznanja šta se dešava u organizmu kada je čovek zaljubljujen. Italijanski neurofiziolozi su postigli veliki pomak u istraživanju romantičnih osećanja i utvrdili da celokupnu skalu osećanja na početku vatrene zaljubljenosti određuje jedna jedina neutrotrofna belančevina.

Neurotrofine predstavlja porodica belančevina iz klase citokina. To su belančevine za prenos signala između različitih ćelija u organizmu, neophodne za opstanak i razvoj nervnog sistema kičmenjaka. Istraživanjem je utvrđeno da je faktor rasta nerava kod zaljubljenih za 52 odsto premašio nivo kod usamljenih i osoba i onih u stabilnoj vezi. Sa jačanjem strasti koju su ispitanici osećali, rastao je i nivo faktora rasta nerava.

Naime, faktor rasta nerava ne samo da reguliše emocije i ponašanje u prvim fazama zaljubljenosti, već i izaziva uzbuđenje, poboljšava rad srca i povećava osetljivost na bol. U slučaju zapaljenja ili povređivanja tkiva, faktor rasta nerava se značajno povećava, što znači da izraz ljubavna groznica nije nikakva književna metafora, već precizan medicinski termin.

Italijanski naučnici smatraju da ovakva istraživanja direktno otvaraju put ka potencionalnom medikamentnom delovanju na ljubavni život ljudi, a možda, u daljoj perspektivi i ka sintezi leka za ljubav. Takav lek bi pomogao za ublažavanje bola pri gubitku ljubljene osobe i sprečavanje ljubavnog ludila i nepromišljenih postupaka, svojstvenim zaljubljenim osobama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: