Gde se najlepše spava?

Verovali ili ne ekonomska, politička i rodna ravnopravnost takođe utiču na kvalitet sna. Uređenija društva imaju građane koji bolje spavaju, rezultati su jedne sociološke studije.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2018.

10:26

Gde se najlepše spava?
Foto:Thinkstockphotos

Parovi koji žive u zemljama veće rodne ravnopravnosti verovatno će bolje spavati, otkrio je tim sociologa na Univerzitetu u Melburnu.

Na uzorku od 14.000 ljudi u 23 evropske zemlje, zabeleženo je da oba pola imaju koristi od boljeg spavanja u zemljama u kojima su muškarci aktivniji kada je u pitanju briga o deci i u kojima je veći broj žena zaposlen na visokim položajima.

Istraživanje je sproveo tim sociologa na Univerzitetu u Melburnu. Oni su analizirali indekse polnog osnaživanja u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i podatke o kvalitetu spavanja Evropljana, uzetog iz Evropskog socijalnog istraživanja,

Prema rezultatima melburnske studije, Norveška se nalazi na prvom mestu, sa samo tri procenta muškaraca i devet odsto žena koji imaju problema sa spavanjem.

Sa druge strane, Ukrajina se nalazi najniže na ovoj skali. U ovoj zemlji probleme sa snom ima 16 posto muškaraca i 22 odsto žena.

Iako ne postoji najtačnije objašnjenje ove veze, autorka istraživanja Lija Rupanijer veruje da ključne uloge igraju rodna ravnopravnost i problemi u porodicama, koji mogu dovesti do poremećaja sna.

Na primer, studija pokazuje da je nesanica žena povezana sa buđenjem dece i porodičnim obavezama, dok je veća verovatnoća da će zahtevi posla i briga o kućnim finansijama uticati na nespavanje muškaraca.

Kada su ove odgovornosti ravnomerno raspoređene u nacijama koje osnažuju žene, Rupanijer sugeriše da oba pola mogu da imaju kvalitetniji san.

"Kako porodica više balansira rad i kućne obaveze, pitanje ko dobija pravo na miran san, sve je važnije", kaže ona.

Rod, važan faktor našeg dnevnog života, takođe igra ključnu ulogu u tome ko će ustati da umiri bebu i čiji je san ugrožen zbog brige o porodičnim finansijama, ističe Rupanijerova.

"Budući da je spavanje integralna dimenzija zdravlja i blagostanja, ne može se zanemariti ekonomska, zdravstvena i socijalna korist od dobrog odmora. Dakle, radimo zajedno, kako bismo spavali kvalitetnije", savetuje autorka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: