Život

Nedelja, 03.12.2017.

21:55

Spejs Eks će raketom Falkon Hevi poslati Teslin Rodster na Mars

Direktor kompanije Spejs Eks Ilon Mask saopštio je da će prva raketa Falkon Hevi biti iskorišćena za slanje Teslinog Rodstera u svemir. Mask je tu ideju najavio prvo putem Tvitera, a zatim ju je i zvanično potvrdio za Verdž.

Izvor: klix.ba

Spejs Eks će raketom Falkon Hevi poslati Teslin Rodster na Mars
Foto: Gettyimages / Raketa Falkon 9

Raketa Falkon Hevi je naprednija i snažnija od postojeće rakete Falkon 9, a kompanija Space Eks se nada da će moći da je koristi za misije na Mesec i Mars.

Prvobitno je trebalo da poleti 2013. ili 2014. godine, ali je njen prvi let odložen za januar 2018. godine.

Spejs Eks je testirao delove rakete u poslednjih godinu dana, a istovremeno je pripremao lansirno mesto s kojeg je lansiran Apollo 11.

Falkon Hevi sastoji od tri povezane rakete Falkon 9, pa zbog toga može da proizvede trostruko veći potisak, što kompaniji omogućava realizaciju misija van niske orbite Zemlje.

Konačni cilj kompanije je da uspe da vrati sve tri rakete koje napajaju Falkon Hevi, baš kao što joj je to pošlo za rukom prošle godine, sa raketom Falkon 9.

Još uvek nije jasno da li će Spejs Eks pokušati da vrati svoju novu raketu nakon prvog lansiranja.

Mask je ranije najavio da Spejs Eks planira da sve svoje resurse uloži u još veću raketu pod nazivom Interplanetary Transport System. Ta nova megaraketa mogla bi da bude korišćena za različite misije, od kolonizacije Marsa do transkontinentalnog leta na Zemlji u trajanju od 30 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: