Udario vegan na vegetarijanca

Primena vegetarijanskog načina ishrane u srpskoj porodici stalno stoji pred pragom većine domaćinstava, ali još uvek ne nailazi na širom otvorena vrata.

Autor: Marko Radovanac

Život

Izvor: B92

Petak, 16.01.2009.

16:25

Default images

U svetu se odavno vode polemike između prednosti ovog ili onog načina ishrane, pa su sukobi između mesoždera i vegetarijanaca, u sličnoj ili istoj meri, česti kao i rasprave između vegetarijanaca i vegana. Ovo je priča o istorijskom boks meču dva velikana zdrave ishrane!

U levom uglu je Vegetarijanac, u desnom Vegan!

Dok obojica nose zelene šorceve, jedan pije mleko, drugi jede masline!

A borba od pet rundi polako počinje...

Vegetarijanac protiv vegana, predstavljanje:

Reč “vegetarijanac” se prvi put spominje u razgovoru osnivača Britanskog vegetarijanskog društva 1842. godine. Ona vodi poreklo od latinske reči “vegetus”, što znači "ceo, svež, živ", a kad se spominje u kontekstu opisa nekog pojedinca, tada označava zdravu i energičnu osobu. U originalu, ova reč ustvari označava balans između filozofije života i morala u celini.

Reč “vegan” je izvedena od reči “vegetarijanac” 1944. godine. Tada je gospodin Donald Votson (Donald Watson), koji nije ni u kakvom srodstvu sa najboljim prijateljem Šerloka Holmsa, osnovao Britansko vegansko društvo. On je reč “vegan” formirao od početka i kraja reči “vegetarijanac”. Vegani definišu svoje ime kao filozofiju i način života koji za cilj ima da isključi bilo kakav vid eksploatacije ili surovosti nad životinjama.

Prva runda

Vegetarijanstvo obuhvata mnogo širi opseg mogućnosti kada je u pitanju ishrana. Njihova kuhinja osim biljnih plodova uključuje i životinjske produkte kao što su: mleko, jaja i sir.

S druge strane, vegani izbegavaju buter, mleko, jaja i ostale namirnice životinjskog porekla. Šta više, njihova filozofija se ogleda i šire od samih pravila u ishrani. Ona se odnosi i na oblačenje (ne i svlačenje), tj. izbegavanje odeće i obuće od prirodne kože.

Druga runda

Dok vegani imaju mnogo kraću listu mogućnosti, vegetarijanci baš znaju da uživaju! Vegetarijanske dijete, osim što sadrže i celokupni veganski način ishrane, imaju još tri vrste ili podgrupe: laktovegetarijanci, lakto-ovovegetarijanci i polu-vegetarijanci.

Laktovegetarijanci konzumiraju, pored biljne ishrane, i mleko. Lakto-ovovegetarijanci jedu sve što i laktovegetarijanci, ali jedu i jaja i mlečne proizvode. Polu-vegetarijanci ne jedu crveno meso, ali jedu ribu.

Vegani ne jedu meso, niti jedu proizvode životinjskog porekla. Neki od njih ne jedu čak ni med! Pa šta im onda ostaje, pomislićete?

Njihova ishrana najčešće uključuje sledeće namirnice i proizvode: bareno povrće, žitarice, hleb od kukuruznog brašna, 100% prirodne sokove, buter od kikirikija, zamrznuto voće, salate, testeninu, kokice, sojino mleko, tofu sir, kolače bez mleka i jaja, puding od pirinča, šnicle od povrća ili soje, itd.

Treća runda

U jednom trenutku doktor prekida borbu i utrčava u ring, ali samo na kratko...

Elementi u ishrani svakog pojedinca, bez čijeg unosa svačije zdravlje biva ugroženo su: proteini, kalcijum, cink, gvožđe i vitamin B12. Proteini su bitni zbog održavanja zdravlja celog organizma – od mišića i kože, preko kostiju i mišića. Vegetarijanci mogu proteine pronaći u proizvodima od soje, lešnicima, i drugim zamenama za meso. Najbolji izvor kalcijuma su tzv. tamna povrća, poput brokoli ili spanaća. Ako pri ruci nemate ovo povrće,spas potražite u sojinom mleku. Gvožđe, kao i kalcijum, najviše se sadrži u tamnozelenom povrću, ali i u sušenom (suvom) voću. Izvori cinka su produkti od soje, lešnici, žitarice.

Konzumiranje samo biljnih namirnica, bez mleka i jaja, podrazumeva se i bez mesa – sa sobom nosi određenu vrstu rizika. Taj rizik se ogleda u manjku unosa vitamina B12! Zbog toga u zemljama širom sveta, u literaturi ili na internet prezentacijama veganskih udruženja, savetuje se obavezno uzimanje ovog vitamina u nekom drugom vidu. Vitamin B12 igra glavnu ulogu u stimulaciji rasta i stimulaciji formiranja i sazrevanja crvenih krvnih zrnaca. Takođe, on učestvuje u stvaranju energije neophodne ljudskom organizmu.

Četvrta runda

Padaju krošei, direkti, aperkati, a vegetarijanac i vegan i dalje stoje na nogama. Njihovo uporište u pop kulturi sve je jače i jače!

Na svakom koraku, bilo da li pričamo o realnom ili sajber svetu, vegetarijanstvo i veganstvo ima svoje pristalice i poštovaoce. Internet prostranstvima kruže sve moguće informacije o ovim načinima ishrane, o njihovim prednostima, o njihovim manama.

Ono što će vas možda mnogo više zanimati od definicija je uticaj ishrane na dizajn, modu i muziku, na umetnost u celini.

Primera radi, vegani imaju sjajnu prezentaciju na sajtu http://veganica.com. Na ovom sajtu možete naći umetnike vegane, njihove blogove, forume, prodavnice, čak i vegan radijski program!
Verovali ili ne, u svetu postoje i mediji posvećeni isključivo vegetarijancima. Veb adrese poput http://www.delicioustv.com i http://www.vegtv.com predstavljaju samo neke od sajtova na kojima možete gledati emisije o zdravoj ishrani.

O povezanosti vegana i mode ne treba trošiti reči. Pošto se njihova filozofija, za razliku od ostalih mesoždera i svih vrsta vegetarijanaca, ogleda i u činjenici da im obuća i odeća nikako ne smeju biti od prirodne kože, onda ne čudi što žene imaju velike probleme da izgrade svoj modni identitet. Najveći nedoumice prilikom oblačenja vegana, posebno ženskog pola su: cipele, kaputi i jakne, torbice, kaiševi. Nekima je ovo i veći problem od prelaska sa mesa, mleka i jaja na čisto vegansku ishranu.

Kada je u pitanju muzika, mnogi muzički bendovi (pre svega metal i hardkor bendovi) su posvetili svoj rad upravo borbi za zaštitu životinja, a samim tim i vegetarijanskoj, odnosno veganskoj filozofiji života. Širom sveta svake godine se organizuju veliki broj festivala gde se diskutuje o raznim problemima i temama, o budućim projektima i o mogućnosti povezivanja sa što većim brojem pristalica istog ili sličnog mišljenja.

Peta runda

Poslednja runda počinje, a u ring uleću...

10 najpoznatijih ličnosti koje su bile ili su vegetarijanci: Lav Tolstoj, Volter, Adolf Hitler, Albert Ajnštajn, Klint Istvud, Leonardo Da Vinči, Pitagora, Isak Njutn, Nikola Tesla.

10 najpoznatijih vegana: Princ, Brajan Adams, Piter Bogdanović, Karl Luis, Joakin Finiks, Vudi Harelson, Dru Barimor, Džilijan Anderson, Ališa Silverstoun, Natali Portman.

Krajnji ishod

Ako mene pitate, rezultat je nerešen. Bez obzira iz kog razloga budete želeli da postanete vegetarijanac ili vegan, ne bi bilo loše da se prethodno dobro posavetujete sa svojim lekarom ili da se informišete više o načinima ishrane.

Pa, ako ste i pored velike ljubavi prema životinjama – mesožder, kao moja malenkost, nemojte nikada odbacivati promenu u svom životu, jer ko zna, možda baš ona bude najbolja za Vas!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: