Beograd: Robot Asimo zvezda dana (VIDEO)

"Sjajno je biti ovde. Ovo je prvi put da sam došao u posetu Srbiji i veoma sam srećan jer sam stekao mnogo prijatelja" reči su humanoidnog robota Asimoa kojim se obratio beogradskoj publici večeras na svečanosti otvaranja manifestacije "Dani budućnosti" u organizaciji Centra za promociju nauke i Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda.

Život

Izvor: N. Božiæ

Ponedeljak, 24.09.2012.

22:47

Default images

Najnapredniji od svih robota, Asimo, osim u japanskoj kompaniji Honda koja ga je konstruisala, može se videti samo na velikim svetskim sajmovima i manifestacijama gde se povremeno pojavljuje i fascinira publiku - od dece do naučnika.Tako je bilo i večeras.

Na Narodnom univerzitetu Kolarčeve zadužbine biće domaćin do srede.

Asimo je humanoid koji hoda, razgovara i sposoban je da donosi inteligentne odluke. Napravljen je kao pomoćnik starim i bolesnim ljudima. Međutim, za sada on nije u prodaji, a njegov razvoj iz godine u godinu jedan je od najvažnijih pokazatelja u kojim pravcima i kojom brzinom se kreće robotika. Što se Asima tiče, on ne samo da hoda, već može i da trči brzinom od šest kilometara na sat, što otprilike odgovara brzom hodu čoveka. Penje se uz stepenice, nosi poslužavnik, šutira loptu, saginje se, okreće, pleše i izvršava najrazličitije zadatke. Naučen je da funkcioniše u realnoj sredini, kako bi mogao da se snađe i pomogne čoveku u poslu koji mu je zadat.

Asimo govori (čak i jezik znakova), a poslednji napravljeni primerci čak mogu da ostvare međusobnu interakciju. Prepoznaje objekte koji se pomeraju i proračunava razdaljinu i pravac njihovog kretanja, prati čoveka i pozdravlja ga kad im se ovaj približi – pruža ruku ili mahne – u zavisnosti od ponašanja čoveka.

Asimo može da imitira pokrete i položaje tela, reaguje na glasovne komande, prepoznaje prepreke, odaziva se na ime, okreće se ka osobi koja mu se obraća, kao i kada čuje iznenadni neobični zvuk. Takođe može da prepozna desetak osoba i obraća im se po imenu.

Asimo je napravljen 2000. godine, mada je njegov razvoj prethodno trajao oko deceniju i po, od 1986. Te godine konstruisan je prvi eksperimentalni humanoid E0 koji je umeo da hoda. Za svaki korak trebalo mu je oko pet sekundi i hodao je isključivo pravo.

Asimo je i na svojoj generalnoj probi bio fantastiča, što možete videti i na videu ispod. Asimo je uspešno trčao, igrao, posluživao, peo se uz stepenice i igrao fudbal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: