Lekari: Ne slušajte glumicu. Ta stvar se ne gura u zadnjicu

Holivudska glumica Gvinet Paltrou smatra da će stavljanje kafe u zadnjicu dovesti do toga da se osećate sjajno, ali medicinski stručnjaci misle drugačije.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2018.

10:15

Lekari: Ne slušajte glumicu. Ta stvar se ne gura u zadnjicu
Foto: Gettyimages

U svom poslednjem vodiču za detoksikaciju, Gvinet Paltrou na svom sajtu Goop savetuje korišćenje paketa klizmi na bazi kafe, čija cena iznosi 135 dolara.

Uprkos tome što sama po sebi nije opasna, klizma, odnosno ubrizgavanje vode u rektum, trebalo bi da predstavlja poslednje pribežište kada je konstipacija u pitanju, a ne nešto što se radi svakodnevno, ističu stručnjaci.

U tom slučaju može da prouzrokuje dehidrataciju, poremećaj ravnoteže elektrolita i, u retkim slučajevima, otkazivanje bubrega. U najboljem slučaju - neće uraditi ništa, navode profesori sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Džordžtaunu.

Iako se klizme na bazi kafe na brojnim sajtovima preporučuju kao "magično" sredstvo za lečenje medicinskih stanja od kancera do depresije, gastroenterolozi izričito napominju da bi se trebalo kloniti ove vrste "tretmana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: