Pogrešnom spermom oplodili 26 žena?

Muškarac koji je poslao svoju spermu holandskoj klinici za veštačku oplodnju u Utrehtu možda je dobio više potomaka nego što se tome nadao.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 28.12.2016.

11:10

Pogrešnom spermom oplodili 26 žena?
Foto: Thinkstock

Zbog onoga što je nazvano “greškom u proceduri”, postoji verovatnoća da su spermom jednog istog donora oplođene jajne ćelije do 26 žena, navodi Medicinski centar Univerziteta u Utrehtu.

Polovina žena je trudna ili su se već porodile, dok su embrioni drugih žena trenutno zamrznuti, piše Newser.

Centar navodi da postoji mali rizik da su jajne ćelije oplođene spermom koja ne pripada predviđenom ocu, ali da ta mogućnost nije isključena.

Centar ističe da se nesrećni slučaj dogodio između aprila 2015. i novembra ove godine i da žali što su parovi umešani u ovaj slučaj morali da prime lošu vest, piše BBC.

Glavni uzrok problema je stara sperma, koja je iz nekog razloga ostala u medicinskim instrumentima, pišu holandski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: