Zdravlje

Sreda, 26.08.2015.

10:15

Majka i dete rođeni iz iste materice

Više od tri decenije nakon rođenja iz majčine materice, jedna žena iz Švedske porodila se zahvaljujući istom organu.

Izvor: Newser

Default images
Foto: Thinkstock

Novopečenoj mami, čija beba sada ima devet meseci, pre nekoliko godina zbog raka je odstranjena materica, a njena majka, koja je sada u pedesetim godinama, odlučila je da svoju matericu donira svojoj ćerki.

"Zaplakala sam tada, rekla da je volim i zahvalila joj se što je to učinila za mene”, navodi majka koja je želela da ostane neimenovana.

Nakon četiri pokušaja ubacivanja embriona u njenu matericu putem vantelesne oplodnje, mlada žena ostala je u drugom stanju, a tokom trudnoće nije bilo nikakvih komplikacija.

"Naslanjanje njegovog obraza uz moj bilo je najdivniji osećaj na svetu. Nadam se da će, kada odraste, transplantacija marterice postati uobičajen tretman za žene poput mene”, izjavila je pacijentkinja.

Ovaj poduhvat delo je doktora Matsa Brenstroma, a zahvaljujući novoj tehnici do sada su četiri žene uspele da se ostvare kao majke. Presađivanje materice mnogi nazivaju jednim od najvećih prodora u medicini od uvođenja tehnike vantelesne oplodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: