Sperma otklanja depresiju kod žena?

Ne samo da su žene koje redovno upražnjavaju seks srećnije, već su one koje praktikuju seks bez kondoma manje depresivnije, pokazuje nova studija.

Zdravlje

Izvor: Izvor: Jutarnji.hr

Četvrtak, 23.08.2012.

08:25

Default images

Istraživanje Univerziteta u Njujorku - koje su naučnici sproveli samo na osnovu anketa, a ne i praktičnim ekperimentima - zasniva se na seksualnim životima i mentalnom zdravlju 293 ženske osobe.

Rezultati ove ankete, objavljeni u leksikonu „Archives of Sexual Behavior“, prikazuju da žene koje su imale seks bez zaštite prikazuju znatno manje simptoma depresije od žena koje gotovo uvek ili uvek koriste kondome.

Takođe, istraživanje je pokazalo da žene koje uopšte ne koriste kondome pokazuju manje depresivnih simptoma od žena koje apstiniraju. Ono sugerše da nisu samo žene koje stupaju u seksualne veze srećnije, već da bi nivo sreće mogao biti u svezi s količinom semena u njihovom telu.

Rezultati su temeljeni na prethodnom istraživanju koje dokazuje da sperma sadrži hemikalije koje podižu raspoloženje, povećavaju uzbuđenost i sadrže najmanje tri antidepresiva.

Takođe, naučnici tvrde da žene koje redovno praktikuju seks bez zaštite manje pate od depresije i daju bolje rezultate u kognitivnim testovima. Naime, semena tečnost sadrži kortizol, steroidni hormon koji uzrokuje povećanje uzbuđenosti, te estron i oksitocin koji poboljšavaju raspoloženje.

Uz to, sperma takođe sadrži i tireotropin, melatonin, pa čak i seratonin - verovatno najpoznatiju antidepresivnu neuroprenosnu hemikaliju, poznatu i kao „hormon sreće“.

Kako bi istražili ima li seme antidepresivne učinke, autori studije su na suniverzitetskom kampusu u Albaniju sproveli anketu među 293 žene koje su anonimno odgovarale na razne aspekte iz svog seksualnog života.

Na osnovu svih nabrojanih hemijskih sastojaka sperme, istraživači Galup i Berk kao i psiholog Stiven Platek, hipoteziraju da bi žene koje vole seks bez zaštite trebale biti manje sklone depresiji.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: