Bezbolno lečenje diskus hernije

Prvi u Srbiji neurohirurzi zemunske bolnice počeli su da izvode najsavremeniji vid operativnog lečenja diskus hernije. Reč je o minimalnom hirurškom zahvatu koji omogućava brz oporavak pacijenta, pa se oboleli u Srbiji sada leče kao u najrazvijenijim zemljama Evrope.

Zdravlje

Izvor: Aleksandra Gazivoda

Ponedeljak, 12.12.2011.

14:25

Default images

Čak svaki treći 30-godišnjak ima tegobe sa kičmom, pokazuju statistike. Razlog je nedovoljno kretanje koje slabi snagu leđnih mišića. Otuda podizanje težih predmeta ili nagli pokret, neretko dovode do pomeranja međupršljenske hrskavice i uklještenja kičmenog nerva.

Ako se javi slabost nogu ili nastupe problemi sa mokrenjem i potencijom, operacija je nužna. Pored standardnog operativnog lečenja koje je i dalje glavni metod, hirurzi u Srbiji danas izvode i najsavremeniji zahvat, takozvanu kompletnu endoskopsku operaciju koja podrazumeva da se kroz samo jednu ubodnu ranicu, posebnim instrumentima, širine samo nekoliko milimetara, dolazi do ciljanog mesta.

"Zatim ubacivanjem posebnih instrumenata kroz otvor na endoskopu vadi se bolesni deo hrskavice koji je pritisnuo zahvaćeni nerv i time se oslobađa kompresije", objašnjava dr Marko Marković neurohirurg KBC "Zemun" i dodaje da se takvom operacijom stvaraju uslovi za prilično bezbolan oporavak.

Novi zahvat daje jako dobre rezultate, oboleli ustaju već narednog dana, ali se operacija može primenjivati samo kod pacijenata koji nemaju degenerativna oštećenja kičme.

"Procena kičme se vrši na osnovu pregleda i uvida u rentgen snimke. Samo u slučajevima da je otvor dovoljan za nesmetani prolaz endoskopa i da nema degenerativnog oštećenja, operacija se može izvesti nesmetano", objašnjava dr Marković.

Nekada su od diskus hernije obolevali uglavnom stariji ljudi. U lakšim oblicima ona se leči mirovanjem i lekovima za umirenje bola.

Ova bolest prerasta i u ozbiljan socioekonomski problem jer sve češće obolevaju ljudi srednje dobi u produktivnom periodu života koji su zbog bolesti prisiljeni na duga bolovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: