Zdravlje

Sreda, 24.02.2016.

13:55

Džonson i Džonson: 72 miliona odštete zbog raka jajnika

Prema odluci okružnog suda u Misuriju, čuvena farmaceutska kuća moraće porodici preminule pacijentkinje da plati 72 miliona odštete zbog raka jajnika koji je prouzrokovan jednim od njenih proizvoda.

Izvor: Guardian

Džonson i Džonson: 72 miliona odštete zbog raka jajnika
Foto: Thinkstock

Sporni proizvod je bebi puder, a rizičnim su označeni i svi ostali proizvodi na bazi talka, piše "Gardijan".

Presuda suda u Misuriju deo je šireg spora u kojem je učestvovalo skoro 60 ljudi.

Marvin Salter iz Džeksonvila, sin preminule pacijentkinje, navodi da je njegova majka decenijama koristila bebi puder marke “Džonson i Džonson”.
Foto: Austin Kirk / Flickr.com

Ovo nije prvi slučaj takve vrste – kompanija sa sedištem u Nju Džersiju već se jednom našla na udaru kritika potrošača i organizacija za zaštitu zdravlja zbog tvrdnji da njihov bebi šampon “No More Tears” sadrži štetne sastojke.

U maju 2009. godine udruženje Campaign for Safe Cosmetics počelo je da vrši pritisak na kompaniju da iz svojih proizvoda do 2015. godine eliminiše sastojke poput formaldehida i 1,4-Dioksana jer se smatraju kancerogenim.

Portparolka kompanije Kerol Gudrič navela je da će “Džonson i Džonson” uložiti žalbu, jer se odluka suda “kosi sa decenijama čvrstih i temeljnih naučnih istraživanja u kojima je dokazano da su sporni proizvodi bezbedni”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

23 h

Podeli: