Šokantne poruke na paklicama cigareta zaista deluju

Australija je prva zemlja na svetu koja je usvojila zakon o neutralnim paklicama cigareta i obavezu o štampanju šokantnih slika i poruka na pakovanja. Izgleda da je ta mera konačno urodila plodom, budući da osam od deset pušača kaže da im se ne dopada kako paklice sada izgledaju.

Izvor: news.com.au

Petak, 19.12.2014.

22:02

Default images

Osim toga, čak i najokoreliji pušači češće razmišljaju o posledicama svoje nezdrave navike, od kako je Australija uvela pomenuti zakon.

Čak polovina pušača podržava nova pakovanja, a od kako je mera uvedena 2010. do kraja 2013. broj pušača među odraslom populacijom opao je sa 15,1 na 12,8 procenata.

Zakon prema kom sva pakovanja cigareta, bez obzira na proizvođača, moraju biti ista i 75 odsto prednje, odnosno 90 odstozadnje strane pakovanja moraju sadržati upozoravajuće slike i poruke, stupio je na snagu u ovoj zemlji 2012.

Na Australiju su se ugledale i druge zemlje, a očekuje se da će slični zakoni biti usvojeni u Engleskoj i Irskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: