Kvasac - bogat mineralima i gvožđem

Kvasac otklanja umor i vraća energiju, snižava holesterol u krvi, a pomaže i kod ublažavanja bolova, gihta...Konzumiranje svežeg pekarskog kvasca treba izbegavati.

Zdravlje

Izvor: Z. O. Joksoviæ

Ponedeljak, 28.11.2011.

18:49

Default images

Među brojnim lekovitim namirnicama kvasac zauzima značajno mesto jer je izuzetno bogat hranljivim materijama. On je belančevinasti proizvod i sastoji se od živih organizama kvaščevih gljivica (Sacharomyces), za koje je karakteristično da se veoma brzo množe.

Odličan je izvor belančevina, amino kiselina, prirodnog kompleksa B vitamina. Po rečima nutricioniste Svetlane Ćulibrk-Pribaković, kvasac predstavlja pravi rudnik mineralnih sastojaka i jedan je od najbogatijih izvora organskog gvožđa.

Osim vitamina A, C i E, sadrži čak sedamnaest drugih vitamina i sve vitamine B kompleksa. Nedostaje mu jedino vitamin B12, kojeg ima u mesu, jajima, mleku, iznutricama, pa je u ishrani ove namirnice dobro kombinovati sa kvascem.

Kao svaka proteinska hrana, kvasac ima dosta fosfora koji iz organizma može da „uzima“ kalcijum i izazove njegov nedostatak. Da se to ne bi dogodilo, uz kvasac treba uzimati i namirnice bogate kalcijumom.

U zavisnosti od porekla, kvasac poseduje i različite karakteristike, a nutricionista Svetlana Ćulibrk-Pribaković objašnjava:

"U narodu poznati pivarski kvasac, odnosno prehrambeni kvasac, pravi se od hmelja i koristi se u proizvodnji piva. On nije živi, aktivan kvasac, ali je izuzetno kvalitetan jer sadrži puno belančevina i vitamina B grupe.

U prodaji se nalazi u obliku praha koji ima jače dejstvo, ili u obliku flekica. Ovaj kvasac dodaje se kuvanim jelima, voćnim sokovima, supama, mleku i drugim jelima i napicima.

Zbog karakterističnog oštrog ukusa u početku ga treba koristiti u manjim količinama. Najkvalitetniji i najjači kvasac je surutka, a cenjen je i tečni kvasac iz Švajcarske i Nemačke koji se uzgaja na travama, mednom sladu i pomorandžama, odnosno grejpu.

Tu je i poznati pekarski kvasac koji se sastoji od živih ćelija Sacharomyces cerevisiae. Koristi se u pripremi testa za hleb i pecivo, jer u toku fermentacije gljivice razlažu šećer u alkohol i ugljendioksid.

Od ugljendioksida testo raste, dok ga alkohol čini mekšim. Ovaj kvasac je ujednačene, svetložute boje, prijatnog ukusa i mirisa. Rok trajanja mu je dve nedelje, jer za to vreme zadržava sva organoleptička svojstva i fermentativne sposobnosti.

Suvi pekarski kvasac najčešće je u granulama i dobija se sušenjem svežeg pekarskog kvasca. Pre upotrebe mora da se potopi u vodu da bi narastao, a dobar suvi kvasac mora da bude ujednačene granulacije, ujednačene svetle krem boje, karakterističnog ukusa i mirisa. Rok trajanja mu je pola godine."

Naša sagovornica upozorava da konzumiranje svežeg pekarskog kvasca treba izbegavati. Ćelije živog kvasca, zapravo, iscrpljuju vitamine B grupe iz creva i sve ostale vitamine iz organizma. Zbog toga je važno da se kvasac pravilno priprema i konzumira.

"Crpljenje vitamina iz organizma može da se spreči ukoliko se pet grama pekarskog kvasca prelije sa dve supene kašike vrele vode i tako ostavi da odstoji deset minuta. Zatim se smesa promeša i ostavi da se staloži.

Bistra tečnost se pije, a talog baca. Ovako pripremljen kvasac može da se kombinuje sa vodom ili sokom, i uzima se neposredno pre obroka. Konzumiranjem kvasca na ovaj način smanjuje se zapremina želuca i unosi manja količina hrane."

Ovo je dobra vitaminska dijeta za gubitak kilograma. Sa druge strane, oni koji žele da dobiju kilograme, ovako spremljen kvasac treba da uzimaju između obroka.

"Kvasac je dobar i za sve one koji se osećaju umorno, jer vraća energiju, otklanja umor i snižava holesterol u krvi ukoliko se kombinuje sa lecitinom iz soje.

Pomaže i kod ublažavanja bolova, kostobolje, gihta, a olakšava i tegobe izazvane neurozama. Delotvoran je i kod prevencija i lečenja svih bolesti koje nastaju usled nedostatka vitamina B1, B2, B6 i biotina koji igra važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, amino kiselina i masti.

Kvasac je štetan za osobe sa Kronovom bolešću, jer podstiče pogoršanje simptoma. Najveće komplikacije nastaju kod pacijenata koji stvaraju antitela na kvasac, što ukazuje na određenu imuno ili alergijsku reakciju.

Zato se preporučuje da pacijenti sa Kronovom bolešću izbegavaju hleb i strogo se pridržavaju propisane dijete. "

Protiv akni i suve kože

Foto: eddie.welker / Flickr.com
Prisustvo biotina u kvascu odlično je u borbi protiv akni, a pomaže i kod suve kože. Ovi jednostavni recepti mogu vam pomoći:

* Protiv akni - jednu supenu kašiku pekarskog kvasca prelijte sa jednom supenom kašikom vrele vode i ostavite da odstoji pet minuta da se prohladi. U prohlađeni sadržaj zatim dodajte jednu kašičicu meda i četvrtinu kašičice želatina u prahu. Sve promešajte i brzo nanesite na lice, jer se ova maska zbog želatina brzo steže. Ostavite je na licu oko 20 minuta, a zatim uradite blagi piling i isperite mlakom vodom. Lice osušite blagim tapkanjem peškirom i nanesite odgovarajuću kremu.

* Za baršunast ten - Ako je koža izrazito suva, masi koja se sprema za akne dodajte još i žumance i jednu kašičicu maslinovog ulja. Sadržaj nanesite na lice, ostavite 20 minuta, isperite mlakom vodom i negujte odgovarajućom kremom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: