Svaki treći piratski sajt sadrži malware?

Korišćenje torrent sajtova može biti rizično i to ne samo zbog legalnosti preuzimanja sadržaja zaštićenog autorskim pravima, već i zbog malwarea.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2015.

08:38

Default images

Prema rezultatima zajedničkog istraživanja kompanija Digital Citizens Alliance i RiskIQ, korisnici imaju 28 puta više šansi da "pokupe" malware sa torrent sajta u odnosu na neki mejnstrim web sajt ili nekog licenciranog provajdera sadržaja.

U uzorku opd 800 sajtova koji distribuiraju zaštićene filmove i TV emisije, RiskIQ je otkrio da jedan od tri piratska sajta sadrži malware. Pored ovoga, 45 odsto detektovanog malwarea je bilo tipa drive-by, što znači da posetioci čak i ne moraju da kliknu na link kako bi pokupili malware. Od svog malware sadržaja na koji se naišlo tokom istraživanja, 54 odsto su bili trojanci, dok je 29 odsto činio adware. Ostalih 17 odsto čine toolbarovi, botnetovi i drugo.

Kako stoji u izveštaju kompanija Digital Citizens Alliance i RiskIQ, postoji razlog zbog kojeg administratori torrent sajtova (ili generalno bilo ko drugi) ima interes da ubacuje u malware u sajtove. Odgovor je naravno novac i organizovani kriminal kojim se regrutuju vlasnici torrent sajtova kako bi se pomoglo u širenju malwarea. Procenjuje se da vlasnici piratskih sajtova generišu oko 70 miliona dolara svake godine od ovakvih kriminalnih radnji.

izvor: benchmark.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

22 h

Podeli: