U Holandiji otvorene prve Stiv Džobs škole

U novom obrazovnom eksperimentu, deca će u holandskim školama sama birati šta i kada žele da uče, a u školu će dolaziti kada žele. Sve će raditi preko tableta.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 25.08.2013.

08:51

Default images

U Stiv Džobs školama svaki učenik će od četvrte godine dobiti svoj iPad i sami će birati šta će i kada učiti.

Učitelji više neće imati samo ulogu predavača znanja i lekcija, već preuzimaju ulogu "trenera'", koji podržavaju decu u njihovim individualnim i grupnim projektima.

Kako se aplikacije koriste za osnovna znanja, proces učenja može potpuno da se prilagodi individualnim potrebama, brzini i stilu učenja svakog deteta.

Prvih sedam takvih osnovnih škola otvoreno je u Holandiji, a ukupno će ih biti 11. Za njihovo pokretanje zadužena je fondacija Obrazovanje za novo doba (O4NT).

Škole su fokusirane na korišćenje iPad tableta u učenju i svim drugim aktivnostima. Tako bi se ploče, rasporedi, ali i roditeljski sastanci preselili na tablete i prateće aplikacije.

Trenutno se u dve škole nudi obrazovanje preko iPada u svim razredima, dok će se u ostalim širiti kako deca budu rasla. Mališane u školama čekaju iPad mini tableti u otpornim kućištima. Među aplikacijama koje se nalaze na tabletu je i sCoolSpace, virtualno igralište za svaku školu gde se deca mogu družiti u stvarnom vremenu.

Učenici i učitelji imaju svoje avatare, a mogu da komuniciraju porukama ili preko FaceTimea. Roditelji takođe preko posebne aplikacije mogu da prate napredak svoje dece.

Pored toga što mališani uče svojim ritmom, u školu mogu i da dođu kad žele, između 7.30 i 18.30 sati, a potrebno je da su tamo samo između 10.30 i 15 sati.

Uz to, roditeljima je lakše da organizuju i odmore jer je virtuelna škola dostupna stalno i svugde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: