The Pirate Bay ode u "oblake"

Najveći svetski torrent portal "The Pirate Bay" preselio je svoje servere na "oblak" (cloud) u nameri da spreči nove pokušaje da ih ugase.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2012.

11:10

Default images

Sajt, koji je "krivac" za podsticanje ilegalne razmenu datoteka, sada će raditi sa cloud-hosting provajdera širom sveta. Čelnici TBP kažu da će ovaj potez da im uštedi novac i da će značajno da oteža bilo kome da ih zatvori.

"Svi pokušaji da nas napadnu su od sada su napad na sve i ništa", kažu u TPB-u. Tokom 2006, policija je u Švedskoj napravila raciju u sedištu "The Pirate Baya", ugasila servere i zatvorila sajt.

The Pirate Bay (TPB) sada tvrdi da njegovi novi cloud-based serveri, koji koriste internet za skladištenje, ne moraju da budu hostovani na istom provajderu ili čak na istom kontinentu - što ga čini otpornim na pokušaje da ga zatvore.

Predstavnik TBP je takođe rekao: "Sajt na kojem ste sada, biće tu i na dalje, sve dok mi to želimo. Samo smo sada u višem obliku postojanja. Stvarnost za nas. Duh za one koji žele da nam naude...."

"Prelazak na cloud omogućava da se TPB seli od zemlje do zemlje, da prelazimo granice s lakoćom, bez zadržavanja. Naši provajderi neće imati pojma da oni hostuju The Pirate Bay, pa čak i u slučaju da to nekako saznaju biće im nemoguće da prikupe podatke o korisnicima."

TPB kaže da će zadržati kontrolu nad tranzitnim ruterima i kontrolom opterećanja - koji omogućavaju da se distribuiraju zahtevi za razmenom datoteka na više kompjutera, a takođe i da se sakrije identitet i cloud-provajdera i korisnika.

U izjavi se navodi i još: "Ako policija odluči da nas napadne opet – sada više nema servera koje mogu da nam uzmu, ostao je samo ruter... Ako budu pratili trag i pronađu naš kontrolni uređaj, to je samo server bez diska. U slučaju da saznaju gde se nalazi naš cloud-provajder, sve šta mogu je da dobiju su kriptovane datoteke."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: