6.000 evra za internet zbog serija

Kako prenosi dnevni list Danas, Čačanin Goran Milić moraće da plati račun od 605.000 dinara za korišćenje interneta. Zvuči puno? Radi se o korišćenju 3G interneta u roamingu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

13:59

Default images

Naime, Goran je odlučio da koristeći 3G studentski paket mt:s-a odgleda serije Selo gori, a baba se češlja i Moj rođak sa sela, dok je bio u Slovačkoj, u trajanju od 111 minuta. Time je ostvario 354 megabajta protoka, i račun od oko šest hiljada evra.

U mt:s-u kažu da cena prenosa podataka u romingu i obračunski interval u najvećoj meri zavise od tarife koju primenjuje inostrani operater čija se mreža koristi te da korisnici sve podatke mogu da dobiju pozivanjem kol centra kompanije ili na njenom sajtu, prenosi Danas.

"Prilikom prijave na mrežu drugog operatora, korisnici dobijaju poruku da se celokupan prenos podataka u inostranstvu tarifira prema roming tarifama stranih operatora", kažu u Mobilnoj telefoniji Srbije, dodajući da tu poruku ne dobijaju korisnici 3G Neta, koji „na displeju računara imaju prikaz mreže koju koriste“.

Iako, kako navode, ne mogu da obaveste korisnike o tome da su napravili visok račun, dok su u inostranstvu, što su za Danas potvrdila i ostala dva operatera, kažu da u ovakvim situacijama izlaze u susret korisnicima tako što omogućavaju plaćanje na rate.

Tehnički razlog koje Telenor, Vip i mt:s navode je činjenica da podatke o prenosu podataka dobijaju od inostranih operatera sa zakašnjenjem od nekoliko dana.

Kako se turistička sezona bliži, preporuka je da pre polaska na put isključite sva automatska ažuriranja softvera i aplikacija na vašem uređaju, i dobro razmislite kakav sadržaj na internetu i u kolikoj meri ćete posećivati dok ste u roamingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: