Subota, 11.10.2014.

09:25

Mobilni uređaji kao šesto čulo

Znаmo dа je povezanost putem tehnologije izuzetno vаžna u sаvremenoj kulturi. Kako bi saznali neotkrivene istine o povezanosti ljudi danas, ekspertski centar McCаnn Truth Centrаl sproveo je online istraživanje sa 9.000 ispitanika iz devet zemаljа - Brаzil, Kinа, Nemаčkа, Indijа, Jаpаn, Južnа Afrikа, Špаnijа, Velikа Britаnijа i SAD.

Izvor: Izvor: McCann Truth Central

Default images

U ovoj studiji, između ostalog, ispituje se da li mobilnost utiče na našu motivaciju, ličnost i shvatanje moralnosti. Povećanje povezanosti kroz uređaje trebalo bi da ima pozitivni efekat: više od 80 odsto ispitanika smatra da su mobilne tehnologije poboljšale njihove porodične i društvene živote. Dodatno, tri četvrtine tvrdi da su mobilni uređaju umnogome pojednostavili njihove živote. Ipak, koja je cena za to? Na globalnom nivou, preko trećine potrošača tvrdi da ih njihovi mobilni telefoni odvraćaju od suštinski važnih stvari. Na novim tržištima, poput Kine i Indije, vlada veliki entuzijazam kada su u pitanju mobilni uređaji, i čak 80 odsto ispitanika na tim tržištima smatra da ih uređaji čine boljim osobama. S druge strane, na razvijenijim tržištima poput Velike Britanije, SAD i Španije između 39 i 47 odsto potrošača smatraju da su mobilni uređaji više smetnja nego što ih čine boljim osobama, dok u Nemačkoj čak 62 odsto korisnika smatra da im mobilni uređaju odvraćaju pažnju.

Ipak, „diskonekcija“ nije prihvatljiva opcija. Uprkos zabrinutosti i tome da nam kontinualna povezanost odvraća pažnju s važnih stvari, veliki broj potrošača ne vidi diskonektovanje kao opciju; 47 odsto veruje da bi njihove društvene veze pretrpele štetu ukoliko bi negde išli bez mobilnih uređaja, čak i na kratko vreme. Uprkos njihovoj nemogućnosti da se sklone s mreže, korisnici shvataju da će u nekom trenutku to biti neophodno. Tako 63 odsto ispitanika shvata da što povezaniji postajemo, više će nam vremena trebati da se diskonektujemo.

Stoga proživljavamo interni konflikt: da li treba odložiti mobilne uređaje po strani i da li je to uopšte moguće u modernom društvu? Dok se 72 odsto ispitanika slaže da je tehnologija neophodna kako bi u današnje vreme bili povezani s nekim, isti procenat, 72 odsto takođe veruje da su te veze slabije nego što su nekada bile.

Naravno tu je i problematičan ‘mobilni moralni kompas’. Mobilna povezanost ima dalekosežne posledice koje idu i izvan veza koje imamo s drugim ljudima. Više od polovine korisnika mobilnih uređaja smatra da ima problem da razluči dobro od lošeg kada je u pitanju aktivnost preko mobilnog uređaja, a 57 odsto tvrdi da će pre uraditi stvari sumnjive prirode na mobilnom uređaju nego na svom desktop računaru. Tako 61 odsto ispitanika veruje da ono što urade na svom mobilnom uređaju nema nikakve posledice na ljude oko njih, dok se 52 odsto slaže da je biti grub i nepristojan prema drugima lakše kada se koristi mobilni uređaj.

Postavlja se i pitanje da li su naše ponašanje i motivacija iste na mobilnoj platformi kao i u ličnoj, lice-u-lice, konverzaciji? Uočeno je da naši mobilni karakteri mogu zapravo bili jako različiti od lice-u-lice karaktera. Tako je 43 odsto ispitanika više otvoreno u lice-u-lice konverzaciji, dok je ostalih 57 odsto više rezervisano u konverzaciji uživo. Međutim, u mobilnom kontekstu, 65 odsto ispitanika je klasifikovano kao otvoreni, a samo 35 odsto kao rezervisani. Većina potrošača misli da im „filter efekat“ ekrana na mobilnom uređaju pomaže da se u komunikaciji posredstvom mobilnog uređaja osećaju udobnije, da budu pričljiviji i provokativniji.

Za većinu ljudi, dvadesete godine života su vreme samoorganizacije i napretka. Mi ulazimo u svet neograničenih mogućnosti sa velikim entuzijazmom. Isto se odnosi i na mobilne telefone. Potrošači s nestrpljenjem očekuju naredne godine koje će doneti uređaje većih mogućnosti i performansi. Kako sazrevaju, spremni su da ih brendovi iznenade sa inovacijama, da zadrže magiju u mobilnom uređaju. Stoga se 40 odsto globalnih potrošača raduje uređajima koji će postati brži i 38 odsto želi da uređaji budu pametniji.

Da li će mobilni telefoni postati superheroji koji spašavaju svet? Ispitanici veruju da bi mobilni telefoni mogli da igraju kljčnu ulogu u rešavanju svetskih problema: 37 odsto globalnih potrošača veruje da mobilna tehnologija pomoći da se nađe rešenje za kriminal u budućnosti, 26 odsto veruje da će pomoći oko zaustavljanja terorizma i 21 odsto oseća da će pomoći da se spreči globalna ekonomska kriza. Da li je ova magija rezervisana za budućnost ili mobilni telefoni već spašavaju svet? Većina potrošača shvata da se uticaj tehnologije na sveopštu dobrobit već dešava pred našim očima. Kao što je jedan ispitanik rekao: „Mobilni uređaji mogu da reše mnoge dileme. U stvari, naši uređaji nam pomažu već sada, samo mi to ne primećujemo.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: