Tehnopolis

Nedelja, 18.02.2007.

14:09

Kakav je vaš imidž na Internetu

Kod nas firme, čast izuzecima, vrlo malo pažnje posvećuju svom Internet prisustvu, bez obzira da li je reč o samom web sajtu ili njihovoj promociji na Internetu.

Razgovarao: Dejan Bizinger

Izvor: B92

Default images

Veliku zaslugu tome imaju i advertajzing i PR agencije koje nedovoljno klijente upućuju da se oglašavaju na Internetu. Zbog toga tržište online oglašavanja predstavlja svega oko 1% ukupnog tržišta oglašavanja u Srbiji. Jedna od naznaka da će se na tom polju nešto promeniti je osnivanje Sektora za online PR, agencije McCann Erickson PR.  Za očekivati je i da će se i druge velike domaće advertajzing agencije nakon ovoga mnogo aktivnije uključiti na domaće Internet tržište što će onda da utiče da kompanije mnogo više pažnje posvećuju svom Internet prisustvu. Ovom prilikom smo razgovarali sa g. Milojem Sekulićem, nekadašnjim glavnim i odgovornim urednikom E magazina a sada direktorom novoformiranog Sektora za online PR.

Nedavno ste odlučili da pokrenete sektor za online pr. Da li mislite da ste izabrali pravo vreme za osnivanje jednog ovakvog sektora ili je to trebalo biti učinjeno ranije? Da li Internet više nije zanemarljivo tržište čak i u Srbiji?

Najbolje bi bilo da kao odgovor na ovo pitanje citiram osobu koja je donela odluku da se Sektor pokrene, generalnog direktora agencije McCann Erickson Public Relations, mr Borislava Miljanovića. On je u tekstu “Jeste li zadovoljni svojim veb sajtoma” objavljenom u februarskom broju E magazina najavio pokretanje Sektora rečima: „U trenutku kada su u Srbiji brzina i kvalitet pristupa internetu sve bolji, kada skoro jedna četvrtina građana naše zemlje koristi Internet, a među poslovnim ljudima, novinarima i osobama koje donose značajne odluke, taj je procenat mnogo veći, Internet i kod nas postaje veoma bitan kanal komunikacije a kompanijsko prisustvo na njemu mora da bude strateški osmišljeno i stručno sprovedeno. Odlučili smo zato da formiramo poseban deo agencije, Sektor za online PR, koji će se fokusirano i kontinuirano, a u saradnji sa drugim sektorima, baviti prisustvom na Internetu naših klijenata.”

Advertajzing agencije čiji je inače zadatak da se brinu o imidžu i komunikaciji svojih klijenata na svim medijima nekako se najmanje brinu za svoj imidž i komunikaciju. Mnoge agencije i dalje nemaju svoj web sajt ili imaju vrlo neprimeren sajt jedno agenciji koji više liči na under construction web sajt. Da li se i tu potvrđuje pravilo da obućareva deca idu bosa ili imaju najlošije cipele?

Veoma mi se dopada izreka: “Obućareva deca hodaju bosa”. Ona je snažna i jasna opomena! Potrudili smo se da se u našem slučaju izreka ne potvrdi. Ne možete da tvrdite da ćete se uspešno brinuti o nečijim online prisustvu ako vaše nije dobro. Prva verzija veb sajta agencije McCann Erickson PR postavljena je pre četiri godine i u svoje vreme je to je bio iskorak napred među sajtovima PR agencija u Srbiji. Bila je to prva a dugo i jedina veb lokacija neke PR agencije sa koje su novinari mogli da preuzmu vesti o aktivnostima klijenata agencije i, što je posebno važno, fotografije u kvalitetu za štampu. Često sam i sam koristio tu mogućnost. Godine su prošle i bilo je vreme za konceptualni a potom i grafičko/programerski redizajn. Paralelno sa aktivnostima na pokretanju i organizaciji Sektora radili smo i na tome. Prva faza ove aktivnosti je završena i novi sajt je dostupan javnosti. U drugoj fazi koja je u toku koncipiramo, realizujemo, punimo materijalom i kada testiramo daćemo na korišćenje novinarima takozvanu “Sobu za novinare”. U njoj će se naći obilje, redovno ažuriranih, materijala o našim klijentima. U trećoj fazi radićemo na uvođenju interaktivnih sadržaja sa željom da naš sajt postane referentno mesto za osobe koje PR kao oblast proučavanja i praktičnog rada zanima. Naravno da jednom započet posao na prisustvu na Internetu nema kraja pa ćemo se stalno truditi da naše online prisustvo unapređujemo.

Dosta advertajzing agencija, kako u svetu tako i kod nas, verovatno u želji da impresionira ciljnu publiku na svojim prezentacijama koristi Flash a često je to kontraproduktivno (sporo učitavanje i neindeksiranje od strane pretraživača). Da li mislite da se impresivni web sajt može uraditi samo pomoću Flash-a?

Ja sam igrač koji igra na rezultat i samo njega priznajem. On je merilo kvaliteta nečijeg rada. Ako su osobe i firme koje angažujemo da realizuju zamišljeno internet prisustvo naših klijenata sposobne da to urade na zadovoljavajući način u Flash tehnologiji koju pominjete mi ćemo sarađivati sa njima. Kada kažem “na zadovoljavajući način” pod tim podrazumevam i estetske kriterijume, koji se kod Flasha ističu u prvi plan, ali naravno i pozicioniranje na pretraživačima. Posao mog sektora i agencije u kojoj radim je komunikacija. Ne možete da komunicirate sa internet javnošću ako vam se sajt ne vidi na pretraživačima!

Kad sam već pomenuo saradnju želim da istaknem da sam ubeđen da osnivanjem posebnog odeljenja u najvećoj domaćoj agenciji za odnose sa javnošću koje će se kontinuirano i posvećeno baviti Internetom na dobitku mogu da budu mnogi. Prvenstveno naši klijenti jer će dobiti, nadam se kvalitetnu, podršku u virtuelnom svetu. Potom novinari kojima će informacije i drugi materijal biti još bolje dostupni. Smatram da ovaj potez može da dovedo do boljitka i za domaći Internet kao i za samu agenciju. Meni lično je ovo zaista veliki profesionalni izazov ali hajde da pre donošenja ocena sačekamo rezultate. Kao što sam već rekao, samo njih priznajem.
Kojima ćete se sve zadacima baviti? Da li ćete se baviti samo online PR-om ili kompletnim Internet prisustvom klijenata?

Pošto smo, nadam se na zadovoljavajući način, rešili brigu o svojoj možemo da se pobrinemo i o onome što se uobičajeno naziva cyber reputacija naših klijenata. Zanima nas naravno šta o njima, njihovim proizvodima i uslugama misle posetioci foruma, blogova i drugih interaktivnih veb lokacija. Pratićemo stoga mišljenje cyber javnosti o našim klijentima. Obzirom na brojnost korisnika Interneta i njihovu strukturu ono nam je veoma bitna.

Bitan aspekt nečije reputacije u virtuelnom prostoru je stanje i ažurnost njegovog veb sajta pa ćemo se potruditi da sajtovi naših klijenata budu primer. Uočio sam interesantan fenomen. Kod osoba koje aktivno koriste Internet, u smislu da posećuju veb sajtove i ostavljaju komentare na mestima gde je to moguće, reputacija neke kompanije ili organizacije direktno je proporcionalna kvalitetu njenog Internet prisustva. Daću vam primer. Pratio sam jedno vreme raspravu na posećenom regionalnom forumu koja je počela prijavom da kvalitet prehrambenog proizvoda nije bio zadovoljavajući. Konkretno pronađeno je strano telo. U nekoliko komentara koji su usledili raspravljalo se o mogućnosti da se tako nešto, metalni opiljak je bio u pitanju, pojavi u hrani usled kvara na mašini ili je u pitanju akt nezadovoljstva radnika. Pritom je ton komentara diskutanata bio prilično pomirljiv u stilu: “OK, dešava se”. Onda je jedan otišao na veb sajt fabrike, ruku na srce u zaista lošem stanju, i posle njegovog komentara ton diskusije se promenio. “U fabrici koja ima loše prisustvo na Internetu mora da se veoma nesavesno radi”, bio je zaključak. Ovakve reakcije su mi bliske i logične. Internet je postao naša stvarnost a prisustvo na njemu se danas podrazumeva. Kvalitetno prisustvo je obaveza ukoliko želite da vas uvažavaju kao respektibilnu kompaniju.  Uostalom kakvo mišljenje imate o osobi koja vam dolazi na razgovor u blatnjavim cipelama i neočešljana? Da li biste kupili đevrek od pekara čiji je mantil prljav? Ukoliko vam se ovakva poređenja čine neumesna obiđite malo velike forume. Naravno da kvalitetno online prisustvo ne povlači automatski sa sobom i dobru reputaciju ali nje bez kvalitetnog online prisustava nema!

Posebna priča i posao koji najviše volim da radim su online PR kampanje. Njima će se naravno baviti i Sektor koji vodim. To je ujedno i najteži posao jer morate da budete uvek novi i kreativni. Zbog toga je dobar rezultat koji postignete važniji i “slađi”. Posebno mi je draga kampanja na informisanju javnosti o događajima u selu Jaša Tomić prilikom poplave koja je ovo selo zadesila u aprilu 2005. godina. Grupa entuzijasta se okupila, formirala krizni štab i kao jednu od aktivnosti na brzinu kreirala veb sajt sa osnovnim informacijama, kontakt podacima i zaista potresnim fotografijama. Sajt se dnevno ažurirao a dostupne su bile i verzije na engleskom i nemačkom jeziku. Domaća internet javnost se udružila a značajan doprinos, to statistike poseta kažu, dala je i vaša kuća. Baneri su postavljeni na više od 300 sajtova, pored ostalih i na sajtovima novinskih agencija, RTV Pinka, Sveta, Vremena, SPC-a i tako dalje. Sam sajt je postao vest za sebe. O njemu se pisalo u offline i online medijima. Iz Media centra Jaše Tomića su nas obaveštavali o desetinama mejlova podrške i konkretnim akcijama, dobrim delom  pokrenutim od strane naših iseljenika koji su se o događajima informisali putem Interneta. Ovaj primer pokazuje koliki je potencijal Interneta za informisanje i mobilizaciju javnosti.

Kad već dajem primer online kampanje želeo bi da pomenem sam povod za ovaj intervju, osnivanje sektora na čijem sam čelu. Deset dana pošto se prva informacija o našem ulasku u oblast online PR-a pojavila u online izdanju e magazina, u tekstu koji sam pominjao, i samo osam dana pošto je tu informaciju kao zasebnu vest preneo Biznisblog već smo imali dogovor za dva intervjua u offline magazinima. Sve se to desilo pre nego što će agencija izaći u javnost sa zvaničnim saopštenjem, koje su preneli BETA i Tanjug a potom i mnogi mediji. Ali obratite pažnju na činjenicu da smo do značajnog publiciteta došli samo zahvaljujuci "buzz-u" na Internetu.

Na kraju mogu da vam kažem da znam sigurno šta ćemo raditi u naredna dva meseca i 80% od onoga što ćemo raditi do kraja godine. Za narednu godinu taj procenat pada na možda 50% a za 2008. se ne usuđujem da prognoziram. To je tako jer je internet “živ organizam” i neverovatno se brzo menja. Pretpostavljam da će za koju godinu, iznenadićete se koliko brzo, zameniti, u stvari integrisati, sve ostale kanale komunikacije osim glasnika sa pismom u ruci. Novinari su ga već prihvatili i mnogo ga koriste. Zato je bitno da ga i osobe koje se bave PR-om  koriste na pravi način u svojoj praksi.

Dejan Bizinger je web menadžer B92.net a piše i Internet marketing blog na engleskom jeziku po imenu eMarketingBlog.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: