Korisne web lokacije za web sigurnost

Surfujući mrežom nailazimo na mnogo zanimljivih mesta koja nam odvlače pažnju i koja nam ne dozvoljavaju da vidimo lokacije koje nam mogu biti od velike koristi. Lokacije na kojima možemo da naučimo nešto više o opasnostima koje vrebaju na mreži i kako da se odbranimo od istih.

Autor: Ivan Marković

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 13.10.2006.

12:10

Default images

Ali, evo našao sam vremena da sakupim sve te web lokacije za vas, i da vam objasnim šta možete na svakoj od njih da pronađete. Pa da krenemo.

Spywareguide.com

Spywareguide.com je jedno od poznatijih mesta na mreži koje sadrži izobilje informacija o spyware/malware i sl programima. Imate bazu ovih greyhat programa koju možete lako i jednostavno da pretražujete, i u kojoj možete da nađete više informacija o samom zlonamernom programu i njegovom uklanjaju. Takođe preporučujem forum na sledećoj lokaciji: http://forums.spywareinfo.com/, i jedan zanimljiv link koji sadrži listu lažnih alata i sajtova za otklanjanje greyhat programa: http://www.spywarewarrior.com/rogue_anti-spyware.htm

Virustotal

Virustotal.com je lokacija na koju možete da uploadujete fajlove za koje mislite da su zaraženi nekim virusom, i da u veoma kratkom vremenskom roku dobijete uporedne rezultate svih poznatih antivirusa. Ova usluga moze da bude veoma korisna u nekim prilikama kada niste sigurni da li da pokrenete fajl koji ste dobili nekim sumnjivim putem, ili ne.

Secunia.com

Secunia je najkvalitetnije i najažurnije mesto na mreži na kome možete da pratite sigurnosne propuste raznih aplikacija. U izveštaju imate detaljan opis samog propusta i rešenja ukoliko postoji. Postoje opcije pretraživanje baze, individualni pregled aplikacija, RSS...

Showmyip.com

Posetite ovu lokaciju ukoliko želite da saznate nešto više o svojoj IP adresi, a i ujedno da vidite šta drugi mogu da saznaju o vama. Veoma korisno ukoliko zelite da vidite šta razni web sajtovi mogu da saznaju o vama prilikom vaše posete. Takođe, ako koristite proxy servere ovo može da bude dobra metoda za njihovo testiranje.

Cgisecurity.com

Posetite ovaj sajt ukoliko želite da budete u toku sa najnovijim metodama zaštite i napada na vaše aplikacije. Takođe, možete pronaći veliki broj tekstova koji opisuju vrste zaštita i napada godinama unazad. Ovo je mesto za svakog ko želi da nauči više o sigurnosti web aplikacija i sigurnosti uopšte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: