Atom u Thinkpad svetu

Lenovo se konačno uključuje u trku na tržištu ultraportabl računara zasnovanih na Atom procesoru. Njihov IdeaPad S10e je negde na pola puta između netbook i notebook računara, što ima svojih prednosti i mana...

Dejan Ristanović

Izvor: PC Press

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 12.05.2009.

21:15

Default images

Kada na slici vidite Lenovo IdeaPad, pomislićete da je to još jedan od ThinkPad modela, ali kada se nađe pred vama, vidite da je znatno manji. Pitanje je, doduše, da li je dovoljno mali. Možete ga nositi u jednoj ruci, možete ga lako otklopiti i kucati stojeći, ali bi i za jednu i za drugu operaciju bilo zgodnije da je računar još malo manji i još malo lakši. Ipak, umerenim povećanjem dimenzija se dobilo mnogo na upotrebljivosti, pa je rad daleko komforniji nego na nekim konkurentima. Sami ćete odlučiti da li je kompromis dobro napravljen.

Najbolje iz oba sveta

Pomislićete da u kućištu nema mnogo iznenađenja: Atom procesor radi na uobičajenih 1.60 GHz, RAM je uobičajenih 1 GB, grafika je (naravno) integrisana GMA 950, ali kada dođete do diska... IdeaPad ima dva diska: SSD kapaciteta 4 GB i hard disk od 160 GB. Na taj način je spojeno najbolje iz oba sveta – na SSD disku je Windows, tako da možete isključiti hard disk i tako obezbediti dužu nezavisnost od napajanja i otpornost na potrese, a ako vam zatreba prostor, imaćete za netbook sjajnih 160 GB.

Koncepcija ipak donosi neke praktične probleme, koji se svode na to da je 4 GB premalo za Windows. Posle početnog izbora časovne zone, uspešno smo se povezali na WiFi mrežu i krenuli u proceduru updatea Windowsa koja je potrajala kroz čitav period testiranja i najzad nismo ni uspeli da je završimo. Stalno je trebalo žonglirati sa fajlovima, prebacivati „nepotrebne“ stvari na hard disk, brisati privremene datoteke i foldere... ne želimo ni da mislimo koliko bi bilo teško updateovati Office, koji doduše može da se instalira i na sekundarni disk, ali neke fajlove drži na sistemskom.

Za miran rad trebalo bi prebaciti Windows XP Home na hard disk, dok bi se SSD koristio za privremene fajlove i još jednu specifičnost ovog računara, QuickStart. U BIOS je ugrađena distribucija Linuxa koja može brzo da se učita i obezbedi osnovnu funkcionalnost kao što je čitanje i pisanje teksta, slušanje muzike, gledanje multimedijalnih sadržaja, pristup Internetu i Skypeu. Izraz QuickStart ovde treba uzeti relativno – računar se podigne za oko 5 sekundi, ali do tačke kada zaista možete da otvarate Web stranice prođe gotovo minut.

IdeaPad za svaki dan

IdeaPad se u svakodnevnom radu vrlo dobro pokazao. Tastatura je odlična za računar ovako malih dimenzija – tasteri su malo manji od standardnih, ali se gotovo uopšte ne ugibaju. Ekran je izvanredan, dijagonale 10“ sa LED pozadinskim osvetljenjem i odnosom stranica 16:9, što do sada nismo viđali kod ovakvih računara. Pravo je zadovoljstvo gledati film na njemu, ali je nevolja što se baterije brzo potroše – uz umerenu upotrebu potrajale su 2,5 sati, ali čim smo uključili WiFi, vreme je spalo ispod 2 sata. U nedostatke ekrana ubrajamo i neobičnu rezoluciju 1024×576 – standard je 1024×600, a 24 nedostajuće tačke se, koliko god to čudno izgledalo, primete.

Lenovo je, dizajnirajući IdeaPad, krenuo dobrim putem: kombinujući SSD memoriju i hard disk obezbedili su visoku upotrebljivost, dimenzije su omogućile udoban rad, performanse su korektne a veze sa svetom prvoklasne – tu su čitač SD kartica i Expresscard/34 slot. Za još efikasniji rad dobro bi došao SSD od 8 GB i ekran malo veće vertikalne rezolucije, ali bi to svakako uticalo na cenu, koja je trenutno vrlo povoljna.

Maloprodajna cena: 300 evra. Kontakt: www.bsprocesor.com .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: